- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Fon der Lajenova zemljama EU koje se bune zbog štednje gasa: Sve mora da se deli

© AP Photo / Virginia MayoUrsula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Evropske države koje ne zavise od ruskog gasa moraju pokazati solidarnost sa onima koje su prisiljene da ulože napore za štednju zbog nadolazećih prekida isporuke, izjavila je Ursula fon der Lajen, predsednik Evropske komisije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Čak i zemlje članice koje gotovo ne kupuju ruski gas ne mogu da izbegnu učinke potencijalnog prekida snabdevanja na našem unutrašnjem tržištu“, rekla je Fon der Lajenova za agenciju DPA uoči posebnog sastanka ministara energetike EU planiranog za utorak.
Ekonomije EU usko su isprepletene, rekla je ona, naglasivši da će gasna kriza u nekom obliku pogoditi svaku državu članicu.
„Zato je važno da sve države članice zauzdaju potražnju, da sve skladište više i dele sa onim članicama koje su više pogođene“, rekla je Fon dar Lajenova.
Njena izjava usledila je nakon kritika Španije i Portugalije na račun plana za vanredne situacije s gasom koji je predložila Komisija. Portugalska vlada nazvala je plan „neodrživim“ i rekla da je njena potrošnja gasa„apsolutna potreba“.
Plan Evropske komisije poziva sve države EU da dobrovoljno smanje svoju potrošnju gasa za najmanje 15 posto između 1. avgusta i 31. marta, dajući joj mogućnost i za određivanje daljeg smanjenja potrošnje u slučaju ozbiljne krize s gasa.
Uprkos protivljenju s nekih strana, Fon der Lajenova je izrazila uverenje da će predlozi na kraju biti podržani.
„Sigurna sam da su ministri energetike svesni svoje odgovornosti“, rekla je ona, dodajući da EU treba da napravi bezbednosnu mrežu kako bi svi sigurno prebrodili sledeće dve zime, preneo je „Indeks“.
Evropska komisija  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
EKONOMIJA
Da li je zapadna Evropa spremna na solidarnost: EU se sprema da spreči veliki pad BDP-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala