- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Sagorevanjem otpada do zelenih kilovata | Energiji Sputnjika

CC0 / / Deponija
Deponija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Elektroprivreda Srbije razmatra mogućnost korišćenja pripremljenog otpada kao dodatnog goriva pri proizvodnji električne i toplotne energije u termoelektranama.
Reč je o gorivu proizvedenom uglavnom od neopasnog dela komunalnog otpada. Pitanje zbrinjavanja otpada sa deponija u Srbiji još nije rešeno, a otpad bi mogao biti veoma upotrebljiv kao obnovljivi izvor za proizvodnju zelene energije.
EPS je raspisalo je tender za izradu investiciono-tehničke dokumentacije kosagorevanja alternativnih goriva u termoelektranama TE Nikola Tesla i Kostolac B.
Benefiti ovog projekta su brojni. Pre svega bi se sa deponija uklonio otpad, uz poštovanje principa zaštite životne sredine, a biće smanjene i emisije štetnih gasova koje se proizvode sagorevanjem uglja – lignita sa domaćih kopova. Istovremeno bi se smanjila potrošnja uglja, koga sada nema dovoljno za proizvodnju potrebnih količina električne energije. Ovaj princip zamene fosilnih goriva otpadom koristi se u svetu, ne samo u termoelektranama već i u cementarama.
O ekonomskim i ekološkim prednostima sagorevanja otpada, kao i kako i kada bi to moglo biti primenjeno u Srbiji u emisiji „Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i prof. dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Energija Sputnjika, 25.07.2022.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala