- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski poslanik: Naš vicepremijer sprečio da dobijamo ruski gas

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Zamenik bugarskog premijera, ministar finansija Asen Vasilev sprečio je da Bugarska nastavi da dobija ruski gas, plaćajući ga po novoj šemi, kao što to rade Nemačka, Italija i Grčka, izjavio je predsednik poslaničke grupe „Ima takav narod“ Toško Jordanov na televiziji „bTV“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovako je poslanik prokomentarisao pitanje voditelja kako njegova stranka ocenjuje rad svog ministra Aleksandra Nikolova, koji je na čelu Ministarstva energetike. Prema rečima Jordanova, odgovornost za to što je Bugarska prinuđena da kupuje gas preko posrednika snose premijer Kiril Petkov i zamenik premijera Asen Vasilev. On je podsetio da je u vezi sa nastalom krizom gas poskupeo za trećinu.
„Nemačka, Italija i Grčka su zemlje Evropske unije koje plaćaju ruskoj strani po nekoj šemi i dobijaju ruski gas. Ovo je očigledno šema koja ne krši sankcije. Zahtev Nikolova je bio da i mi to isto radimo, da koristimo istu šemu, da dobijamo ruski gas koji bi bio 32 odsto jeftiniji. Čovek koji je to ozbiljno zaustavio je Asen Vasilev… Ministar čini sve što je u njegovoj moći, uprkos glupom, nepromišljenom i neveštom pritisku Kirila Petkova i Asena Vasileva“, objasnio je Jordanov.
On je izrazio nadu da će Nikolov „reći istinu“ kada se raspadne aktuelna vlada, koja je podnela ostavku krajem juna.
Napomenimo da je Vasilev ranije izjavio da vlada nikada neće potpisati novi sporazum sa „Gaspromom“ (sadašnji se završava krajem 2022. godine), pošto je Rusija „jednostrano“ odbila da ispoštuje sporazum koji je Bugarska strogo poštovala.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
RUSIJA
Bugarski stručnjak: Cena gasa za septembar mogla bi da se poveća najmanje 30 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala