- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski list: „Bulgargaz“ tražio povod za odustajanje od ruskog gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Jeftin gas po ugovoru sa „Gaspromom“, namenjen skladištu gasa u bugarskoim Čirenu, zamenjuje se gasom čija je cena duplo veća. Takav zaključak je sadržan u izveštaju specijalne parlamentarne komisije koja otkriva sve okolnosti oko obustave isporuka ruskog gasa, piše bugarski list „Trud“ koji je imao uvid u izveštaj.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema rečima eksperta državnog Bugarskog energetskog holdinga, sadržaj izveštaja „potresa“, a svi koraci vlade dovode do rušenja organizacije. Zaključci su zasnovani na sadržaju prepiske „Bulgargaza“ i „Gasprom eksporta“. Kako piše „Trud“, „Bulgargaz“ je selektivno davao informacije javnosti.
„Predstavljeni dokumenti pojačavaju sumnje da je ‘Bulgargaz’ tražio izgovor da odustane od ruskog gasa i da je zahtev ruske strane (da se gas plaća u rubljama) iskorišćen na taj način. Cena obezbeđenih alternativnih isporuka od posrednika je mnogo veća od cene ruskog gasa. Treba napomenuti da je način na koji su birani trgovci netransparentan, sa nejasnim pravilima i kriterijumima – samo je ograničen broj trgovaca pozvan da podnese predloge. Konstatuje se značajan rast cena gasa, što značajno povećava cenu prirodnog gasa za krajnje potrošače u periodu nakon prestanka ‘Gaspromovih’ isporuka“, navodi se u izveštaju.
Autori izveštaja govore i o sve lošijem finansijskom stanju samog „Bulgargaza“, što dovodi u opasnost mogućnost plaćanja azerbejdžanskog gasa i snabdevanja bugarskih potrošača gasom.
Na kraju dokumenta članovi komisije zaključuju da „odluka da se ugovor sa ‘Gasprom eksportom’ ne vrši na način koji zahteva ruska strana nije bila predmet temeljne rasprave i nije imala dovoljan konsenzus i podršku javnosti“.
Izveštaj bi trebalo da bude objavljen u sredu, izjavio je prošle nedelje član proturskog Pokreta za prava i slobode Ramadan Atalaj. Prema njegovim rečima, prekid isporuka gasa nije bio samo jednostrana odluka Rusije, već i posledica određenih radnji, za koju su krivi Ministarstvo energetike, vlada i „Bulgargaz“. Ranije je bivša ministarka energetike, poslanica opozicionog GERB-a Temenužka Petkova izjavila da će izveštaj sadržati „veoma zanimljive detalje“ o prekidu ruskih isporuka.
Podsetimo, „Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa. O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala