Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rezervi krvi ima za jedan dan, Institut za transfuziju uputio apel

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaEpruvete sa bio-materijalom u laboratoriji
Epruvete sa bio-materijalom u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Rezervi krvi trenutno ima za jedan dan i deficitarne su sve krvne grupe. Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju na sve koji mogu da daju krv kako ne bi morale da se odlažu neke operacije zbog nestašica.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kao i ranijih godina i ovog leta rezerve krvi su na minimumu. Teško se podmiruju dnevne potrebe, pa često za neke intervencije porodica i prijatelji treba da obezbede krv. Zbog letovanja i godišnjih odmora, manje je i dobrovoljnih davalaca, kaže Ivana Rodić iz Instituta.
„Vrlo je teško obezbediti dovoljne rezerve krvi. U ovom trenutku raspolažemo sa jednodnevnim rezervama. Gotovo sve krvne su u deficitu. Dovoljno ima B+ i AB+. Krvne grupe A, 0+ i sve negativne grupe su značajno smanjene“, naglasila je Rodićeva.
Prema njenim rečima, optimalno bi bilo da na nedeljnom nivou ima oko 1.800 prikupljenih jedinica, minimalno oko 1.500, a poslednjih nedelja broj prikupljenih jedinica se kretao od 1.200 do 1.300, a prošle nedelje bilo je značajno smanjenje od 969 jedinica.
Istakla je da ukoliko nema dovoljno krvi da je veoma značajno pravilno upravljanje rezervama krvi, a ako se nastavi ista situacija moguće je da dođe do odlaganja operacija.
„U svakoj situaciji mora da bude dovoljno krvi za hitne operacije. Situacija je slična u celoj Srbiji. Obično deficit kreće iz Beograda. Poziv da se da krv važi za teritoriju cele Srbije“, napomenula je Rodićeva za RTS.
Podsetila je da su ekipe stalno na terenu i da stalno imaju akcije u kojima građani mogu da daju krv, a o svim akcijama se mogu obavestiti na sajtu transfuzije krvi.
Kaže da svi oni koji su preležali kovid i imali blaži oblik mogu da daju krv posle dve nedelje, a u zavisnosti od težine oblika taj period se može produžiti i na šest meseci.
„Epidemiološka situacija nam ne ide na ruku. Podrazumeva se izolacija ne samo onih koji su se zarazili, već i članova njihovih porodica, što je dovelo do manje raspoloživih građana koji mogu da daju krv“, rekla je Rodićeva.
Napominje da treba popiti dovoljno vode i pre davanja krvi, ali i posle davanja i da se izbegava sunce.
Dodala je da muškarci mogu da daju krv na tri mesece, da ima od 18 do 65 godina i da je zdrav. Žene ne mogu dati krv ako su trudne i ako imaju ciklus.
Još jednom je apelovala na sve da daju krv.
Dobrovoljno davanje krvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako je drevna metoda spasila čoveka čija se krv pretvorila u belu masu nalik mleku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala