Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika pokušava da ponizi Srbiju: A šta bi bilo da Bocan Harčenko kaže da želi prorusku vladu!?

© MILOS MILIVOJEVICKristofer Hil
Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Kristofer Hil od Srba traži da vode prozapadnu, a ne prosrpsku politiku pri čemu je prozapadna politika u koliziji sa srpskom jer Zapad je taj koji nam otima deo teritorije i guši RS koja je vitalni srpski interes. Od Srbije se traži da radi protiv sebe. To su puste želje.
Ovako ultimativnu sugestiju američkog ambasadora u Srbiji da bi Vlada Srbije trebalo da bude prozapadna, a ministri listom oni koji veruju u strateške pravce za koje su, po njegovom uverenju, Srbi glasali, ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković.
To je jasan pokazatelj, smatra, kako Zapad tretira našu zemlju.

„Ne samo da se na ovaj način američki ambasador meša u unutrašnje stvari zemlje, već je ovo i priznanje da SAD doživljavaju Srbiju kao okupiranu zemlju. U zemlji koja je suverena i čiji se suverenitet priznaje, niko sa strane se ne bi usudio da govori kakva bi trebalo da bude Vlada i u kojim pravcima bi država trebalo da se kreće“.

Šta bi bilo da je Bocan Harčenko izašao sa svojim uverenjima?

Neshvatljivo je, kaže Anđelković da neko sa strane bilo šta tako otvoreno traži, pri čemu se u ovom slučaju očekuje da država radi protiv sebe. Kada bi kojim slučajem, ocenjuje, ruski ambasador od Srbije tražio ne da radi protiv sebe nego bolje za sebe, da bolje štiti srpske interese po pitanju Kosova ili RS, nesumnjivo je da bi bio izložen strašnim napadima.
© Sputnik . Radoje PantovićRuska ambasada
Ruska ambasada - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Ruska ambasada
O tome kavu je poruku poslao američki ambasador izjavom da je njegovo uverenje da je potrebno da SAD odigraju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine, Anđelković kaže da je to još jedno priznanje da mi nemamo problem sa Albancima nego Amerikancima.

„Amerikanci su izvršili agresiju na Srbiju, Amerikanci su na Kosovu uspostavili okupacionu upravu pa dozvolili da preraste u kvazi-državnu tvorevinu i sada kažu nema dijaloga bez nas. Ako se sa nama o nečemu dogovorite mi možda napravimo ustupke, a ako se ne dogovorite, situacija može da bude mnogo gora. To je posredna poruka Hila“.

Vreme da se odgovori zapadnoj aroganciji

Na pitanje da li bi po analogiji sa SAD, i Rusija i Kina mogle samoinicijativno da se uključe u dijalog Beograda i Prištine, Anđelković kaže da je možda vreme da ove dve sile nastupe po pitanju Kosova, i pokažu spremnost da se uključe u dijalog.
„To što on govori po pitanju Kosova otkriva pravo lice zapadne politike prema nama. Dolazi vreme kada zapadna arogancija mora da naiđe na pravi odgovor. Mnoge zapadne zemlje sebi daju za pravo da po pitanju KiM rade šta hoće. To je priznanje da nisu faktor mira i stabilnosti već faktor okupacije“.

Vlada bez trojanskih konja

Komentarišući činjenicu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio Kristoferu Hilu da Srbija neće ispunjavati tuđe želje, Anđelković kaže da se nada da će predsednik ostati dosledan tom stavu, na taj, ali i na način da neće uključivati u Vladu razne antisrpske elemente.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije
Tabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Tabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije

„Da bi Vlada bila nacionalna, ona u svom sastavu ne sme da ima one koji su trojanski konji antisrpske politike“, zaključuje naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala