- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki diktat celom svetu okreće se protiv Vašingtona: Ranjeni lav na ivici noža preti i Kini

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
Pratite nas
Svet se opire unipolarnom poretku od kojeg već decenijama profitiraju samo Sjedinjene Države. Dirigovanje iz jednog centra moći spontano se okrenulo protiv njega, kaže za Sputnjik profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić i dodaje da Vašington igra na ivici noža preteći Kini preko Tajvana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Americi nije odgovarao mir u Evropi i saradnja EU i Rusije koja je od 2000. do 2010. jačala u svakom pogledu. Izraz „energetska stabilnost“ lansiran je 2011. kada je još između Nemačke i Rusije sve bilo u redu ali je to bio znak da će se nešto promeniti i da Vašington želi da im „zabije klin“ u tu evroazijsku ploču.
„Od 2014. do februara ove godine stvar je u vidu konflikta napredovala. Sankcije su nametnute zapadnoj Evropi koja ih je prihvatila kao neki vazal iako su one suprotne njenim interesima. Veliko je sada pitanje kako zapadni činilac te sankcije može da smanji, jer bi to bio znak njihovog poraza, pogotovo SAD. Puštanje Severnog toka 1 nagoveštaj je nekog smanjivanja ali je to isto kao primirje u ratnom stanju – može i konflikt da se nastavi, a može da ide i ka miru,“ rekao je Samardžić.

U EU samo ako ste deo koridora protiv Rusije

Stejt department i Pentagon imaju strategiju, prema mišljenju našeg sagovornika, za ukrajinsku krizu, dok je strategija država EU da slušaju i da gunđaju. Cela situacija, dodaje on, nema šanse da se primiri osim ako bi u članicama EU usled nedostatka gasa i osnovnih životnih namirnica izbila neka vrsta socijalnih nemira koji bi te vlade nateralo da razmišljaju svojom glavom.
Što se tiče zemalja koje tek treba da postanu članice EU, Samardžić kaže da je ta priča, pogotovo za zemlje centralnog Balkana, poslednjih 15 godina ad akta, dok se politika proširenja ne menja.
„Sada, međutim, države kandidati imaju samo jedan zadatak – da uđu političku zapadnu hemisferu i da se prema geopolitičkim strategijama napravi jedan sanitarni kordon prema Ruskoj federaciji. Ukrajina je i otvorila predpristupne pregovore samo zbog svoje lojalnosti koja još nije viđena – taj narod tamo gine samo zato što je nekome u interesu da sukob traje,“ ocenio je naš sagovornk.

Vašington ne odustaje od unipolarnog poretka

Istovremeno, primećuje profesor Samardžić, svet se opire tom unipolarnom poretku. Trojni sastanak u Teheranu je pokazao upravo tu tendenciju koja traje već dve decenije. Okupacija planete ili unipolarni poredak je pokazao svoje najgore strane, a dirigovanje se iz jednog centra moći spontano okrenulo protiv njega.
„Nakon pada kula Bliznakinja SAD su krenule u obračun protiv svetskog terorizma i time se se bavile sve do doskorašnje kapitulacije u Avganistanu. Paralelno sa tim, Rusija staje na noge i vojni i ekonomski i polako napreduje, a Kina još više. Ipak, taj „ranjeni lav,“ američki imperijalizam se najbolje vidi na slučaju Ukrajine. On opet pokušava da uđe u džunglu i da juri svoj plen,“ rekao je Samardžić.

SAD igra igru na ivici noža

Ideja je bila, objašnjava on, da se na prostoru Ukrajine ponovo stavi šapa nad celom planetom, da se zastreše svi koji nisu sa njima, a u najgorem slučaju da svet bude bipolaran. Amerika se, prema mišljenju našeg sagovornika boji multipolarnosti, gde oni ne vide da imaju šansu ali su trenutno poprilično nemoćni.
„Još jedna greška je što SAD izazivaju Kinu, ne da im đavo mira. Igraju igru na ivici noža sa Tajvanom, sa malom zemljom koja je lojalna zapadnoj civilizaciji, a koja bi trebalo da spreči Kinu da plovi pre svega ka Iranu zbog nafte ali i ka Australiji. Čini mi se da Vašingtonu treba novi konflikt koji će podeliti svet tako da bi on bar na jednom njegovom delu imao svoju izmaštanu moć koja je nedodirljiva,“ kaže on.

Slika iz Teherana najveći bauk za Zapad

Ipak, dodaje profesor Samardžić, to nije lako ostvarivo, s obzirom na činjenicu da sa druge strane već postoje BRIKS i Evroazijska unija, a trojni sastanak u Teheranu inklinira toj tendenciji. Najinteresantnija, je kaže on, pozicija Turske koja je NATO članica i koja politički ide na drugu stranu, jer je zapravo uočila da od tog Zapada nema mnogo koristi. Slika koju smo videli iz Teherana, kako se trojica predsednika drže za ruke, naš sagovornik ocenjuje kao najveći bauk koji se mogao prikazati zapadnom svetu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala