- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li je podigao ili uništio košarku?

© AP Photo / Frank Franklin IIStef Kari (desno) – košarkaš Golden Stejt Voriorsa
Stef Kari (desno) – košarkaš Golden Stejt Voriorsa - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Plejmejker Golden Stejta Stef Kari izjavio je da smatra da je ostavio snažan pečat u NBA ligi, pošto tvrdi da je ljudima ponudio drugačiji pogled na košarku. Ostaće diskusije oko toga – da li je poboljšao ili pogoršao košarku svojim stilom igre.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kari je član Golden Stejta od 2009. godine. Sa Voriorsima je osvojio četiri šampionska prstena u NBA ligi, a poslednji prošle sezone.
Pre njega nismo baš viđali toliko pokušaja za tri poena iz neizrađenih situacija, čak i u ranim sekundama napada, nekada i sa polovine terena.
Mnogima se takav stil košarke svideo, zato što je dinamičniji, a mnogi smatraju da je to izmenilo košarku kakvu danas znamo, ali u lošem smislu.
„Da li sam košarku podigao na veći nivo, ili sam je uništio? Uvek će biti kontroverzi. Kada god neko promeni ili poremeti tradicionalni način igranja, koji se oblikovao godinama ili decenijama, biće onih kojima se sviđa i onih kojima se to ne sviđa", naglasio je Kari.
Plejmejker Golden Stejta je za 13 godina u klubu osvojio brojna priznanja, a prošle sezone je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finala NBA lige.
„Proširujem ljudima pogled na ono što je moguće uraditi na terenu, kako bi mala deca znala da je moguće. Ali, za to je potreban rad. Potrebno je vreme, puno vežbe, puno fokusa, predanosti i discipline, ali moguće je", rekao je Kari.
Kari drži rekord po datim trojkama u istoriji NBA lige gde je prestigao Reaj Alena, ali mu je za sve bilo potrebno duplo manje minuta na parketu i skoro duplo manje utakmica.
Kada su u pitanju rekordi za tri poena tu niko ne može na crtu Kariju istorijski gledano, a čak je i čuveni Redži Miler, i sam vrsan šuter, pričao o tome kako je Kari promenio košarku.
Zanimljivo je da se za tri poena u sezoni 2010/2011 šutiralo u 22,2% napada, a da se to popelo na skoro 40%!
NBA više nije timska igra kakva je nekada bila, nema više toliko dodavanja i pravljenja akcija, šutevi sa poludistance skoro da se i ne koriste, već se mnogo toga prebacuje na šut za tri poena, a upravo se Kariju spočitava da je pokrenuo takav trend svojim sjajnim šutevima.
Kari će u istorijatu ostati upisan kao najbolji šuter koga je košarka videla, ali je jasno da su se i tendencije promenile otkako je on počeo da pogađa iz svih mogućih pozicija.
Da li je to isključivo Karijeva krivica?
Vladimir Jovanović, srpski košarkaški trener - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
SPORT
Povratak mladih košarkaša na veliku scenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala