- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Roskosmos“ planira da u Venecueli postavi satelitsku navigacionu stanicu GLONAS

CC0 / / Svemirska tehnologija – ilustracija
Svemirska tehnologija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
„Roskosmos“ planira da u Venecueli razmesti navigacionu opremu satelitskog sistema GLONAS, saopštila je državna korporacija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kao deo sporazuma između ruske i venecuelanske vlade o saradnji u istraživanju i korišćenju svemira u mirne svrhe, potpisanog 30. marta 2021. godine i ratifikovanog 11. juna 2022. godine, planirano je da državna korporacija ‘Roskosmos’ na teritoriji Venecuele postavi mernu stanicu sistema GLONAS“, navodi se u saopštenju.
Merne stanice pružaju preciznu navigaciju korisnicima tehnologije Precizno pozicioniranje tačke (Precise Point Positioning).
Ove stanice se bave kontinuiranim praćenjem otvorenih signala svemirskih letelica globalnih navigacionih satelitskih sistema GLONAS, GPS, Galileo i Baidu. Cilj je da se izmere trenutni navigacioni parametri, prijem navigacionih poruka sa satelita i prenos rezultata merenja i navigacionih podataka u centar za obradu.
Ranije je saopšteno da „Roskosmos“ pregovara da na teritoriji Argentine postavi stanicu sistema GLONAS. Osim toga, u Južnoj Americi stanice mogu biti razmeštene na teritoriji Brazila, Venecuele i Paragvaja.
Ranije je saopšteno da „Roskosmos“ razmatra Kubu, Špicberška ostrva u Arktičkom okeanu i stanicu Belinghauzen na Antarktiku kao lokacije za razmeštanje sistema koji upozoravaju na opasne situacije u orbiti. Osim toga, moguća mesta za lokaciju sistema su i Meksiko, Indonezija, Madagaskar, Ekvador, Etiopija, Vijetnam, Zelenortska ostrva u Africi, Kiribati u Okeaniji, Brazil, Argentina i Čile.
Astronaut u svemirskoj šetnji otvorenim svemirom na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
DRUŠTVO
Izlazak u otvoreni svemir: Kosmonauti aktiviraju robotsku ruku /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala