- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Norveški sistem PVO „Nasams“ – nova obmana Zapada za Ukrajinu

CC0 / Wikipedia / Lanser PRO sistema NASAMS 2
Lanser PRO sistema NASAMS 2 - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Prema informacijama komande Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, Kijev će uskoro dobiti dve baterije mobilnih protivavionskih raketnih sistema „Nasams“ norveške proizvodnje. Međutim, to je još jedna obmana NATO-a za Ukrajinu, smatra ratni dopisnik Sputnjika Aleksandar Hrolenko.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako se navodi, svaka baterija sistema „Nasams“ ima 54 rakete, a puna salva od 108 protivavionskih raketa ispaljuje se za 12 sekundi. Sistemi su prebačeni iz Norveške u Poljsku. Razrađuje se tajna ruta kako bi se prebacili u zonu borbene upotrebe (Kijev), jer su tokom transporta sistemi nezaštićeni.

Oružane snage Ukrajine će dobiti „Nasams“ iz norveških zaliha. Kijev će dobiti sistem prve generacije (od tri moguće), model iz 1998. godine. NATO ne želi da isporuči najnoviju borbenu tehniku, jer postoji veliki rizik da je ruska vojska zapleni u Ukrajini, ističe ratni dopisnik.

Iako je ranije ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski više puta tražio od Zapada „moćne“ sisteme koji će pomoći da se „zatvori vazdušni prostor“ za rusku avijaciju, Hrolenko podseća da će ruski „Kindžali“, „Iskanderi“ i krstareće rakete H-101 nadvladati bilo koji sistem PVO NATO standarda.
„Zato isporuka protivavionskih raketnih sistema 'Nasams' prve generacije izgleda besmisleno, ali u SAD se plaše da će borbena primena 'naprednih' protivavionskih sistema NATO pokazati da realne mogućnosti nisu u skladu sa deklarisanim karakteristikama“, navodi ratni dopisnik.
Mobilni protivavionski raketni sistem „Nasams“ prve generacije napravila je norveška kompanija „Norvidžan kangsberg“ u saradnji sa američkom korporacijom „Rejtion kompani sistem“ 1994. godine. Predviđen je za uništavanje vazdušnih meta na malim i srednjim visinama – od 30 metara do 16 kilometara, dometa do 25 kilometara.
Instrumentalni domet detekcije mete poput lovca je 60 kilometara. Nakon modernizacije 1999. godine sistem je dobio oznaku „Nasam II“, a domet je povećan na 40 kilometara. Možda je to najbolji protivavionski raketni sistem srednjeg dometa zemalja NATO-a, navodi Hrolenko.
Ruski pandan, protivavionski raketni sistem srednjeg dometa 9K317 „Buk M2“ nadmašuje norveški sistem po svim parametrima. Ima domet do 50 kilometara ( do 20 kilometara u visinu), verovatnoća uništavanja vazdušne mete poput aviona F-15 je 0,95, odnosno dovoljna je jedna raketa, dok su norveškom sistemu potrebne dve.

„Hipersonična brzina ruskih raketa apsolutno je nedostižna za NATO sistem: balistički 'Iskander' leti brzinom od oko 10.000 kilometara na čas, aerobalistički 'Kindžal' brzinom od preko 14.000 kilometara na čas. Pritom, kružno verovatno odstupanje raketa od cilja je svega metar-dva. Dakle, centri za donošenje odluka u Ukrajini i zemljama NATO-a su apsolutno nezaštićeni, a 'Nasams' u Kijevu je nova obmana Zapada“, konstatuje Hrolenko.

Najavljujući pomoć Ukrajini „u iznosu od 820 miliona dolara, uključujući norveški sistem PVO“, Pentagon cinično podstiče marionetski kijevski režim da ratuju „do poslednjeg Ukrajinca“.
Višecevni bacač raketa Uragan jedinica Oružanih snaga Rusije tokom vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2022
SVET
Šta sadrži novi paket američke vojne pomoći Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala