- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemački list: Putin stvara novi svetski poredak

© AP Photo / Sergei SavostyanovPredsednici Rusije, Irana i Turske, Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Redžep Tajip Erdogan
Predsednici Rusije, Irana i Turske, Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
U svetu se formira novi svetski poredak, što je Zapadu pokazao nedavni susret lidera Rusije, Irana i Turske, Vladimira Putina, Ibrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdogana u Teheranu, piše nemački list „Handelsblat“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Autor članka je uveren da je signal nedavnih pregovora „astanske trojke“ da zapadne zemlje dobijaju konkurente i gube uticaj u ozbiljnim geopolitičkim pitanjima.
Novinar je naglasio da dok Zapad bespomoćno posmatra Rusiju, nadajući se da će je saterati u međunarodnu izolaciju, sama Rusija u međuvremenu stvara novi svetski poredak. A šefovi zapadnih država postali su zavisni od onih zemalja na koje ranije nisu obraćali pažnju, ističe se u članku.
„Jedinstvo koje je demonstrirano tokom sastanka bilo je nešto više od političkog marketinga… Zapad ne bi trebalo da ga potcenjuje“, ocenjuje list.
Direktor Instituta za krizne studije Mark Almond je ranije za „Dejli mejl“ istakao da Zapadu prete neprijatnosti zbog Putinovog puta u Iran. Prema mišljenju ovog analitičara, sastanak ruskog lidera sa kolegama iz Turske i Irana mogao bi da označi početak novog antizapadnog saveza.
Prema pisanju kineskog lista „Global tajms“, razgovori ruskog predsednika sa liderima Turske i Irana u Teheranu predstavljali su uzvratni udar na pokušaje Vašingtona da potvrdi svoj uticaj u regionu. Radi se o nedavnom radnom putovanju američkog predsednika Džozefa Bajdena na Bliski istok, odakle se, prema rečima autora članka, vratio „praznih ruku“. U članku se ističe da šef Bele kuće nije mogao da ubedi predstavnike Saudijske Arabije da je potrebno povećati proizvodnju nafte, dok se Putinova poseta pokazala produktivnijom i izgleda kao „udarac u lice SAD“.
I sam ruski lider je istakao da je zajednički rad tri zemlje u Teheranu omogućio da se „slomi kičma“ međunarodnog terorizma. Sledeći samit „astanske trojke“ biće održan u Moskvi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala