- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ruski izvoznici žita su posvećeni svojim obavezama; Rusija neće moliti da se sankcije ukinu

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografija Pšenica
 Pšenica  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Ruski izvoznici su posvećeni obavezama u cilju izvoza poljoprivrednih proizvoda, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Egipta Slehom Šukri u Kairu i dodao da Rusija neće moliti da se sankcije ukinu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Potvrdili smo posvećenost ruskih izvoznika pšenice u ispunjavanju svih obaveza“, rekao je on.
Kako je naveo Lavrov, razmatrani su konkretni parametri saradnje, usaglašeni dalji kontakti između ministarstava i obe zemlje razumeju uzroke pšenične krize.
Lavrov je istakao i da Rusija neće moliti da se ukinu sankcije.
„Mi ne molimo da se sankcije ukinu. To je problem koji zaslužuje posebnu pažnju, samo ćemo sada razvijati svoju ekonomiju oslanjajući se na pouzdane partnere, a ne na one koji su još jednom dokazali da se sa njima ne može dogovarati“, naglasio je Lavrov.
Ministar inostranih poslova Rusije je rekao da što se tiče hrane, ako Zapad k srcu prima trenutnu situaciju, oni onda moraju i da uklone prepreke koje su sami stvorili.
On je naglasio da je dokument potpisan u Istanbulu rezultat paketa sa inicijativama generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, sa kojim je došao u Moskvu i za nju dobio podršku.
„Paket je imao dva dela: prvi je deblokada ukrajinskih luka, koje nismo mi minirali, već ukrajinske vlasti. A drugi deo se tiče deblokade isporuka ruskog žita, koje se nalazi pod veštačkim sankcijama Evropske unije i SAD“, rekao je Lavrov.
On je naveo da su se prilikom potpisivanja dokumenta u Istanbulu neke zapadne kolege trudile da učine sve kako bi rešile samo problem ukrajinskog žita, a pitanja u vezi sa isporukom žita iz Rusije na svetska tržišta, čija je zapremina mnogo veća od ukrajinskih rezervi, pokušale su da odlože.

„Videli smo da je delegacija UN, koja je radila u Istanbulu, bila u iskušenju da krene na taj put. To je predstavljalo direktno narušavanje one ideje koju je izneo sam generalni sekretar i na kraju smo insistirali da se oba pitanja reše tačno prema onome što je naznačeno u paketu“, pojasnio je Lavrov.

On je podsetio da će se pitanja koja se tiču ukrajinskog žita rešavati preko koordinacionog centra koji će biti formiran u Istanbulu. Time će biti garantovano da će Ukrajinci razminirati svoje teritorijalne vode i omogućiti brodovima da tuda izađu, a da će Rusija i Turska pomorskim snagama osigurati njihovu bezbednost. Lavrov je naglasio da i kada brodovi budu išli prema ukrajinskim lukama, gde će uzimati nove količine, da će i tada biti obezbeđena provera tereta koja će garantovati da se na putu do ukrajinskih luka ne doveze oružje.
Lavrov i Šukri takođe su razgovarali i o sledećim temama:
- Rusija razmatra mogućnost isporuka Egiptu vakcina „Sputnjik Lajt“ u okviru humanitarnog projekta;
- Projekat izgradnje industrijske zone u Egiptu nalazi u završnoj fazi dogovora;
- Naredna sednica rusko-egipatske međuvladine komisije biće održana na jesen u Kairu;
- Rusija je ponudila Egiptu testove za otkrivanje majmunskih boginja;
- Rusija je zainteresovana za to da se Sirija vrati u arapsku porodicu;
Ministar inostranih poslova Rusije se nalazi u radnoj poseti Egiptu. On će u periodu 24-27. jula posetiti i Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo.
Podsetimo, 23. jula su u Istanbulu potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku za izvor ruskih proizvoda i pomoći Rusije pri izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
RUSIJA
UN: Nema garancija da zapadne zemlje neće ometati izvoz ruskog žita i đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala