- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina lansirala drugi od tri modula na stalnu svemirsku stanicu /foto/

© AP Photo / Li Gang/XinhuaKina je danas lansirala drugi od tri modula na svoju stalnu svemirsku stanicu
Kina je danas lansirala drugi od tri modula na svoju stalnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Kina je danas lansirala drugi od tri modula na svoju stalnu svemirsku stanicu, u jednoj od poslednjih misija potrebnih da se orbitalna ispostava završi do kraja godine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prenos uživo na državnom emiteru CCTV prikazao je laboratorijski modul „Ventian“ od 23 tone, koji se lansira na poleđini najmoćnije kineske rakete, „Long Marč 5B“, iz svemirskog lansirnog centra Venčang na južnom ostrvu Hajnan.
Osoblje svemirske agencije, viđeno u prenosu uživo kako posmatra napredak lansiranja iz kontrolne sobe, navijalo je i aplaudiralo kada se „Ventian“ odvojio od rakete oko 10 minuta nakon lansiranja.
Kako je javila CCTV, lansiranje je bilo potpuni uspeh.
Kina je počela da gradi svemirsku stanicu u aprilu 2021. godine lansiranjem modula „Tianhe“.
Laboratorijski modul „Ventian“, dugačak 17,9 metara, biće mesto gde astronauti mogu da izvode naučne eksperimente, zajedno sa drugim laboratorijskim modulom koji tek treba da bude lansiran – „Mengtian“.
„Ventian“ ima kabinu za vazdušnu komoru koja će biti glavna izlazno-ulazna tačka za vanvozne aktivnosti kada stanica bude završena. Takođe, služiće kao kratkoročni stambeni prostor za astronaute tokom rotacije posade na stanici, dizajniran za dugoročni smeštaj samo tri astronauta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala