- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američka ministarka finansija: Ekonomija SAD usporava

© Sputnik / Maksim BlinovAmerička ambasada u Moskvi
Američka ambasada u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
Američka ekonomija usporava, ali to nije recesija, već nužna pojava nakon brzog rasta, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ekonomija usporava: prošle godine je veoma brzo rasla, 5,5 odsto, što je dovelo do povratka na posao ljudi koji su ga izgubili zbog pandemije. To nije ekonomija u recesiji. Nalazimo se u periodu promena kada se rast usporava. To je neophodno i odgovara situaciji“, rekla je Jelen za „En-Bi-Si“.
Ona je dodala da je inflacija u zemlji „previsoka“, privreda „usporava“, ali je istakla da nema znakova recesije.
Ovi izjavu američke ministarke prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova podsetivši na mit o Lenjinu koji je postojao prvih dana posle njegove smrti.
„Mnogi su 1924. godine bili uvereni da Lenjin nije umro, već je jednostavno zaspao do boljih vremena“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.
Prošle nedelje Ministarstvo rada SAD saopštilo je da su potrošačke cene u zemlji porasle za 9,1 odsto na godišnjem nivou u junu nakon rasta od 8,6 odsto mesec dana ranije. Tako su samo u prvom letnjem mesecu porasle 1,3 odsto. Godišnji pokazatelj postavio je rekord od novembra 1981.
Zapadne zemlje pojačale su sankcioni pritisak na Moskvu nakon početka specijalne vojne operacije. Kremlj je ove restriktivne mere nazvao ekonomskim ratom. Kako je naglasio predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen glavni cilj je pogoršanje života miliona ljudi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala