Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapanjujuća vest koja je ostala „ispod radara“: Jezivi javašluk za koji smo krivi samo – mi!

© Foto : Sputnjiku ustupili građani BanjiceArheološko nalazište smešteno je u urbanom delu ovog naselja, pokušaja bespravne gradnje na njemu bilo je i devedesetih godina prošlog veka.
Arheološko nalazište smešteno je u urbanom delu ovog naselja, pokušaja bespravne gradnje na njemu bilo je i devedesetih godina prošlog veka. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Jedna nadrealna, šokantna, zapanjujuća i apsolutno upozoravajuća vest, provukla se protekle nedelje potpuno ispod radara u Srbiji usled apokaliptičnih najava toplotnog udara, redovnih medijskih ratova sa Hrvatima i „skandaloznih“ naslova crne hronike.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Jedan privatni investitor (ime poznato državnim organima), da bi podigao svoje moderno zdanje, uništio je na Banjici vinčansko naselje staro oko sedam hiljada godina.
Čovek je, usred Beograda, nekoliko kilometara od svih državnih i gradskih institucija, uključio bagere i mešalice i počeo da zida zgradu na neolitskom naselju „Usek“, koje je „zaštićeno“ kao kulturno dobro još od 1964. godine.
Neimar novog doba, upalio je mašine nad velikim arheološkim nalazištem i da bi čvrsto ukopao temelje svoje „investicije“, skršio i u šut pretvorio blago od vinčanske keramike i načinio prašinu i prah od neprocenjive dragocenosti vinčanskih figurina.
Uspešni graditelj je tako, nesmetano, bez prepreka, upozorenja i pravovremene intervencije državnih ili stručnih institucija i organa, u investitorskom nadahnuću armiranom betončinom oskrnavio naselje koje datira od 5.000 godina pre Hrista.
Građevinac moderne epohe, angažovao je majstore i krenuo motivisano u svoj poslovni projekat - da podiže „velelepni objekat“ nad praistorijskim gradom sa najvećim vinčanskim kućama koje su ikada igde pronađene.
I tek kad je razotkriven ovaj jezivi čin bahatosti i spomenik javašluka, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda podneo je krivičnu prijavu protiv „neupućenog“ investitora.
Tek kad su građani prijavili inspekciji i Muzeju grada Beograda, novo gradilište iznad istorijskog dobra i tek kad je šokantni događaj diskretno provučen kroz medije, nadležni su reagovali.
Ali, nad raskopanom rupom i iznad višemilenijumskog vinčanskog naselja „Usek“ ostali su na brdu zemlje i krša da leže otkinuti i oštećeni, neprocenjivo vredni arheološki artefakti.
I nije ovo priča samo o bahatom investitoru kome sada preti pet godina zatvora zbog izgradnje nad zaštićenom kulturnom dobru.
Ovo je paradigmatični događaj koji potpuno i do koske razotkriva odnos države prema svom kulturnom i istorijskom blagu, od vrha, preko Beograda do lokalne samouprave, od ministarstva preko instituta, direkcija, zavoda, do gradskih i opštinskih glavešina i inspekcija.
Jer, da su nadležni radili svoj posao, bilo koji građevinski investitor mogao bi da vidi obezbeđeno i sačuvano arheološko blago i vinčansku zaostavštinu samo sa bezbedne daljine (bez pipanja) ili u muzejskim prospektima.
Nisu nam za ovaj epski javašluk krivi ni susedi, ni neprijatelji, ni okupatori, ni visoki predstavnici, ni ambasadori, ni specijalni izaslanici, ni geopolitičke okolnosti.
Ovaj događaj je sramota na obrazu našeg Glavnog grada i naše države. I svih nas.
Na vrednom arheološkom nalazištu već je izgrađen armirano-betonski potporni zid, dugačak 12 i visok 2,60 metara.  - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
DRUŠTVO
Sputnjik saznaje: Krivična prijava Beograda protiv investitora – gradio kuću, uništio vinčansko blago
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala