- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vodič do vikendice u Srbiji: Kako da zbog jeftine kuće ne upadnete u veoma skupu zamku

CC0 / / Vikendica na planini
Vikendica na planini - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Oglasi puni jeftinih montažnih vikendica, daleko povoljnijih u odnosu na cenu kuća na prodaju u okolini većih gradova Srbije, koliko god izgledali povoljno na prvi pogled, nose i zamku koja bi mogla da košta. Ukoliko plac nije zaveden kao građevinsko nego poljoprivredno zemljište, pitanje je koliko je njegova prenamena isplativa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pomama za vikendicama koju je pokrenula pandemija kovida još nije stala i ta vrsta nekretnina, ali i placeva i dalje je veoma tražena, posebno u okolini naših najvećih gradova. U poslednje vreme na to se nadovezala ponuda raznih vrsta montažnih kuća koje se, sudeći po oglasima, prodaju po pristupačnoj ceni i u kojima možete da uživate već za nedelju dana koliko je dovoljno da ona bude postavljena na plac.

Ne mora da bude onako kako izgleda

Pitanje, je, međutim, da li je to baš tako, jer je u celoj priči nekako ispod radara ostao podatak da za gradnju morate da imate plac na kome je to dozvoljeno. Naprosto, ne možete samo kupiti montažnu vikendicu i postaviti je na zemljište čiji ste vlasnik.
Da potencijalni kupci jeftinih montažnih kuća za odmor kojima treba i plac ne bi zbog toga imali glavobolju, savet stručnjaka je da se prvo obrate odeljenju za urbanizam i građevinske poslove u opštini na čijoj je teritoriji plac koji im je zapao za oko, kako bi se upoznali sa procedurom.
A ona može biti i zahtevna, zavisno od toga kako je imenovano zemljište koje kupuju.
© Sputnik / Radoje PantovićOglasi su prepuni ponude jeftinih montažnih kuća za odmor
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Oglasi su prepuni ponude jeftinih montažnih kuća za odmor

Prvo u opštinu po informaciju

Šefica odseka za sprovođenje objedinjene procedure za podnošenje zahteva za lokacijske uslove i građevinske dozvole u Opštini Barajevo, Nada Obradović, pri tom objašnjava da je postupak isti bilo da gradite vikendicu na klasičan način, ili postavljate onu montažnog tipa. U svemu tome je, kako kaže za Sputnjik, najvažnije šta kaže takozvani Planski dokument opštine – da li je plac zaveden kao poljoprivredno ili građevinsko zemljište.
Može i putem interneta
I pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za plansko planiranje, Đorđe Milić, ističe da lica zainteresovana za izgradnju, pre započinjanja bilo kakvih aktivnosti , treba da da ostvare uvid u planske dokumente. On za Sputnjik napominje da su planski dokumenti javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata (www.crpd.gpv.rs), ili u opštinskim jedinicama zaduženim za poslove urbanizma.
Milić preporučuje da bi zainteresovani u tom sektoru za urbanizam prvo trebalo da zatraže informaciju o lokaciji, dokument koji sadrži podatke o mogućnostima gradnje i o eventualnim ograničenjima na katastarskoj parceli.
On naglašava da se planskim dokumentima može planirati izgradnja na građevinskom, zemljištu, ali i onom koje nije građevinsko - poljoprivrednom, šumskom, vodnom, za šta je neophodna prenamena zemljišta.

Kako je u praksi

Kako to u praksi izgleda, objašnjava Obradovićeva:

„Da li je neko zemljište građevinsko ili poljoprivredno i da li je na njemu dozvoljena izgradnja, to je određeno prostornim planom Opštine koji je merodavan za to da li je na njemu dozvoljena izgradnja, ili nije. Može da se desi da je zemljište u katastru upisivano na osnovu nekih prethodnih planova kao građevinsko ili poljoprivredno i da ti podaci možda nisu ažurirani u skladu sa važećim prostornim planom koji je iz 2012. godine“.

Tako je moguće da se neko zemljište vodi u katastru kao poljoprivredno, a da je prema važećem prostornom planu ono građevinsko, gde je dozvoljena izgradnja, precizira Obradovićeva.
© Sputnik / Aleksandar MilačićPrenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zarad gradnje vikendice može biti preskupa investicija
Etno selo  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Prenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zarad gradnje vikendice može biti preskupa investicija
„U tom slučaju, ako je dozvoljena izgradnja, iako se u katastru vodi kao poljoprivredno zemljište u katastru, postoji da se plati promena namene poljoprivrednog zemljišta. To se plaća Gradu Beogradu u Sekretarijatu za poljoprivredu. I to utvrđuje sekretarijat za poljoprivredu. Taj dokaz o izvršenoj promeni namene dostavlja se uz zahtev za građevinsku dozvolu“, precizira naša sagovornica.

Prenamena se plaća i to koliko

Milić objašnjava da iznos naknade za promenu namene zemljišta zavisi od njegove klase.
„Ako je poljoprivredno zemljište prve ili druge klase, plaća se iznos od 50 odsto tržišne vrednosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na dan podnošenja zahteva za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta“, precizira pomoćnik ministra.
To, dodaje on, znači da je naknada za promenu namene zemljišta jedan od glavnih troškova na koji investitor mora da računa, jer da bi se dobila građevinska dozvola, nadležni organ će tražiti da se dostavi rešenje o promeni namene.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala