- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SZO proglasila majmunske boginje za globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus proglasio je izbijanje majmunskih boginja međunarodnom vanrednom situacijom.
„Odlučio sam da je globalna epidemija majmunskih boginja vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon drugog sastanka komiteta SZO za hitne slučajeve.
On je rekao da ekspertska grupa SZO nije uspela da postigne konsenzus o tome da li majmunske boginje predstavljaju globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju ili ne, a da je odluku doneo zbog ubrzanog širenja tog virusa širom sveta.
„Imamo zarazu koja se brzo širi svetom kroz nove modele transmisije o kojima znamo premalo. Zato sam odlučio da širenje majmunskih boginja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja“, rekao je Tedros, prenosi Si-En-Bi-Si.
Tedros je kazao da je rizik od zaraze majmunskim boginjama globalno umeren, osim u Evropi gde je rizik visok.
„S obzirom na alate kojima trenutno raspolažemo, možemo držati ovu zarazu pod kontrolom i zaustaviti njeno prenošenje“, rekao je Tedros, prenosi Rojters.
Iako je proglasio vanrednu situaciju po zdravlje od međunarodnog značaja, Tedros je istakao da je u ovom trenutku epidemija koncentrisana među muškarcima koji polno opšte sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera.
Epidemija koja se pojavila u više od 70 zemalja je „izuzetna“ situacija koja se kvalifikuje kao globalna vanredna situacija, rekao je Tedros.
Direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan kazao je da je generalni direktor SZO proglasio majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom kako bi obezbedio da svet ozbiljno shvati trenutnu epidemiju.
Globalna vanredna situacija je najviši nivo upozorenja SZO, ali ta oznaka ne znači nužno da je bolest posebno prenosiva ili smrtonosna.
Slične deklaracije su date za virus zika 2016. godine u Latinskoj Americi, odnose se na napore da se iskoreni dečja paraliza, kao i na pandemiju kovida 19 i izbijanje ebole 2014. u Zapadnoj Africi.
Iako su majmunske boginje decenijama postojale u delovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja one nisu izazvale epidemije izvan afričkog kontinenta, kada su otkrivene u Evropi, Severnoj Americi i drugim područjima.
Majmunske boginje su retka virusna infekcija koja se prenosi i među ljudima. Obično je blaga i većina pacijenata se oporavlja u roku od nekoliko nedelja, ali neki mogu imati komplikacije.
Početni simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otečeni limfni čvorovi i iscrpljenost. Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala