- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija navodnjava samo tri odsto površina, radi se na 32 projekta

CC0 / Pixabay / navodnjavanje
navodnjavanje - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
U Srbiji se trenutno navodnjava samo tri odsto poljoprivrednih površina, a u narednih godinu do dve trebalo bi da bude završeno ukupno 27 projekata navodnjavanja u Vojvodini, koji će zalivnim sistemima pokriti još oko 100.000 hektara zemljišta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pomoćnik direktora za tehničke poslove Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ Igor Kolaković rekao je za Tanjug da je od tih 27 projekata u prvoj fazi realizacije završeno 11 i još jedan projekat iz druge faze, a da je još 15 projekata iz druge faze u toku.
„Srbijavode“ grade i završavaju tri sistema navodnjavanja, u Čačku za navodnjavanje 600 hektara, drugi u Topoli i treći u Pančevačkom ritu, koji će biti završeni do kraja 2022.
Takođe, priprema se tehnička dokumentacija i biće raspisan tender u naredna dva meseca za navodnjavanje resavske doline u okolini Svilajnca za oko 1.100 hektara, a i biće izgrađen i sistem za navodnjavanje negotinske nizije.
Paralelno s tim završava se izrada Strategije navodnjavanja i odvodnjavanja u saradni sa Svetskom bankom i Programom za hranu UN FAO, koja bi trebalo da pokaže na koji način treba razvijati sistem melioracije u Srbiji.
„Iz sredstava Abu Dabi fonda trenutno finasiramo na teritoriji Vojodine 16 projekata vrednosti 25 miliona evra, a u prvoj fazi je sa 14 miliona evra završeno 11 projekata. Kada sve bude gotovo imaćemo mogućnost za navodnjavanje dodatnih 100.000 hektara“, rekao je Kolaković.
Naučni savetnik Instituta za zemljište dr Radmila Pivić je izjavila da se, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji navodnjava svega oko 52.500 hektara, najviše sistemom orošavanja, zatim sistemom kap po kap i gravitacionim navodnjavanjem iz otvorenih kanala, preneo je Tanjug.
Termometar - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
DRUŠTVO
U Srbiji crveni meteo-alarm zbog visokih temperatura
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala