Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Privrednici u Srbiji više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja

Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Privrednici u Srbiji poručuju da više strahuju od nestašice struje i gasa nego od poskupljenja tih energenata i smatraju da je povećanje do deset odsto realno.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Oni predlažu da se sa povećanjem cena električne energije ide postepeno i da budu uključeni u razgovore o cenovnicima za privredu, prenosi Politika.
Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković izjavio je da privrednici traže pre svega da država obezbedi redovno snabdevanje energentima i da se cene povećavaju postupno.
„Nestašica bilo kog energenta nanela bi veće troškove zbog zaustavljanja proizvodnje i novog pokretanja nego povećanje do deset odsto, što bi bilo podnošljivo”, rekao je Drobnjaković.
Vlada Srbije usvojila je početkom juna ove godine zaključak kojim je Elektroprivredi Srbije preporučila da do 31. avgusta 2022. godine ostane ista cena za rezervno snabdevanje – 97,50 evra po megavat-satu, bez poreza na dodatu vrednost, što je i prihvaćeno. Početkom godine „preporučena” cena od 75 evra po megavat-satu i za kupce na komercijalnom tržištu, tim zaključkom ostala je ista do 31. avgusta ove godine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je pre nekoliko dana da će gledati da poskupljenje struje i gasa ne ide preko deset odsto za stanovništvo, a o ceni za privredu se nije izjašnjavao. Iz Fiskalnog saveta smatraju da bi cenu struje trebalo povećati i za privredu i za stanovništvo od 15 do 20 odsto.
Drobnjaković je naveo da privrednici još od prošle godine predlažu da se sa poskupljenjem struje ide postepeno da bi imali vremena za prilagođavanje i da budu uključeni u razgovore o određivanju cene za privredu. Dodao je da bi znatnijim poskupljenjem električne energije za privredu, pored malih preduzeća bili pogođeni i veliki sistemi i grane u kojima je među najvećim troškovima izdatak za potrošenu struju, a među njima je hemijska industrija, IT sektor i trgovinski centri.
Vlasnik mlekare „Spasojević” u Bajinoj Bašti Radomir Spasojević rekao je da je realno da struja za privredu poskupi deset odsto jer je sve poskupelo mnogo više, pa čak i drvo iako je domaći resurs.
„Važno je da ima struje jer mi nemamo alternativni energent, a veliki smo potrošači i sada nam je mesečni račun oko 1,2 miliona dinara”, kazao je Spasojević.
I kada bi struja poskupela deset odsto taj energent bi, prema njegovim rečima, bio relativno jeftin jer „država subvencioniše proizvodnju”. Dodao je da njegova firma ima agregat u slučaju kraćih nestašica električne energije koju kupuje od EPS-a, ali da je kilovat iz agregata znatno skuplji.
„Struja iz agregata se ne isplati”, naveo je Spasojević.
Vlasnik firme „Metalika” Zoran Volf napomenuo je da bi poskupljenje od deset odsto bilo prihvatljivo u odnosu na cene repromaterijala i sirovina.
„Povećanje cene struje za deset odsto ne bi bilo veliko kada se poredi sa poskupljenjem bakra čija je cena veća za 40 procenata. Sada su nam veći problem cene sirovina od cena energenata”, naveo je Volf, piše Politika.
Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SRBIJA
Zorana Mihajlović: Struja mora da poskupi 15 do 20 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala