- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet „nezdravih“ namirnica koje možemo da vratimo na sto

CC0 / / Doručak – ilustracija
Doručak – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Prethodnih godina mnogi nutricionisti objašnjavali su kako gotovo sve što smo do sad konzumirali i voleli i nije baš najzdravije po nas. Neki od nas su poslušali savete, neki nisu, ali svakako će se svi obradovati zbog novih saznanja da neke od namirnica koje su bile „zabranjene“ ipak mogu da se vrate na sto.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Svinjska mast

Njen ugled narušavaju tvrdnje da sastav svinjske masti šteti zdravlju ljudi. Najnovija istraživanja ga, međutim, ocenjuju kao zdravu za organizam u nekim segmentima. Svinjska mast se sastoji od 40 odsto zasićenih masti, a nezasićena mast je oleinska kiselina, koja pomaže u radu srca i povezuje se sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Puter

Do druge polovine prošlog veka puter je zauzimao važno mesto u ishrani, a onda su krenule priče o njegovoj štetnosti po zdravlje. Tada je na scenu stupio margarin, čiji su sastojak – transmasne kiseline – lekari pozdravili kao spas u borbi protiv holesterola. Danas, kada je svest o industrijski prerađenim proizvodima porasla i kada imamo saznanja o njihovoj štetnosti, margarin je postao prošlost. Sa druge strane, naučnici su otkrili da zasićene masti iz putera povećavaju nivo dobrog holesterola i snižavaju nivo triglicerida, masnih naslaga u krvi, piše portal Siti magazin.

Jaja

Dugo vremena lekari nisu preporučivali konzumiranje jaja jer se govorilo da podižu nivo holesterola i ugrožavaju srce. Poslednjih godina, međutim, istraživanja su vratila jaja na pijedestal kao veoma zdravu hranu. Jaja su jedan od najboljih izvora holina, sadrže antioksidante lutein i zeaksantin, sadrže ugljene hidrate koji produžavaju osećaj sitosti, a sadrže i aminokiseline koje organizmu olakšavaju apsorpciju proteina. Zato uvek zapamtite staru izreku: Jaja svakog jutra daju telu snagu!

Pivo

Pivo je potpuno prirodan i biološki izbalansiran proizvod, zbog čega se s pravom svrstava u tečnu hranu. Energetska vrednost jednog litra piva odgovara energetskoj vrednosti jednog litra punomasnog mleka.
Glavni sastojak piva, hmelj, bogat je antioksidansima, koji su, kako su pokazala mnoga istraživanja, zaslužni za održavanje mišićne mase i ubrzanje metabolizma. Ali pravilo pri ispijanju piva, kao i kod drugih alkoholnih pića, je da se ne preteruje!

Krompir

Najskromnije povrće izgubilo je svoju slavu na trpezi onog trenutka kada je označeno kao jedna od namirnica koje najviše goje. U stvarnosti, pogrešan način pripreme hrane jedini je krivac za višak kilograma. Ako se ne pomeša sa uljem, margarinom ili kajmakom, krompir je veoma zdrav, što potvrđuje i činjenica da je bogat mineralima i vitaminima. Ako ga pripremate kuvano, trebalo bi da nađe mesto u vašoj ishrani, jer vlakna održavaju osećaj sitosti i obezbeđuju dobro varenje.
Brašno  - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Šta je zapravo istina o mitu o četiri bele smrti - otkriva srpski profesor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala