Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Obeležene 23 godine od stradanja 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku /video/

© Foto : YouTube/Kosovo Online, snimak sa ekranaPomen stradalim srpskim žeteocima na Kosovu i Metohiji
Pomen stradalim srpskim žeteocima na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
U Starom Gracku ispred spomen obeležeja stradalim žeteocima, vladika Teodosije je služio parastos, kome su prisustvovali politički predstavnici Srba kao i meštani sela.
Vladika Teodosije je rekao da je danas potrebno da imamo utehu, strpljenje da podnosimo mnoge nevolje, uzdajući se u Boga i čuvajući sve ono što smo nasledili od naših predaka, koji su, kako je kazao, bili u mnogo čemu bolji nego mi danas, prenosi portal Kosovo onlajn.
„Iako su u većoj oskudici živeli, oni nisu pomišljali da se odreknu svoje očevine, ni svoje dedovine, krsne slave, svega onog što nas čini narodom božijim, i što čini naš identitet. Neka nas žrtve današnjih pometnutih žetalaca i onih koje imamo stalno u svom pamćenju, nama bili obaveza da i mi budemo dobri, dostojni svojih otaca, predaka, i njih koji su položili živote svoje, kako bi se i naše ime zapisalo u knjugu života na nebu“, poručio je vladika Teodosije.
Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić kazao je da danas okupljeni u Starom Gracku pokazujemo da „sveću našeg postojanja i opstanka na KiM čak ni takvi krvavi, besramni zločini nisu ugasili“.

„Mnogo je svedoka naših nesreća. Onih koji su svojim očima gledali rane naših mučenika, ali i spoznali rane na dušama porodicama. Zato i jesmo danas ovde, da kažemo da pored svedoka, dokaza, niko od počinioca, nalogodavaca, nije odgovarao. Bezakonje i sistematsko nasilje nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije 1244 malo koga je tako pogodilo kao što je pogodilo porodice u Starom Gracku. Današnjim okupljanjem smo pokazali da smo preživeli i da sveću našeg postojanja i opstanka na KiM čak ni takvi krvavi, besramni zločini nisu ugasili“, poručio je Tajić.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić pozvao je međunarodnu zajednicu da ponovo otvori slučaj, i kazni odgovorne za zločine nad Srbima.
„Odavde danas treba da pošaljemo poruku, a to je da oni koji su odlučili da obustave istragu povodom ovog ubistva i masakra 14 žetelaca su takođe počinili zločin. Kada nema pravde i kazne za one koji su ubistvo počinili onda se podrška daje upravo ubicama, i onda oni mogu da misle da mogu da ponove iste zločine. Zato je važno da pozovemo predstavnike međunarodne zajednice, da istagu ponovo otvore i pred lice pravde izvedu počinioce i da ih po zakonu kazne. Jedino tada će porodice, i svi mi koji očekujemo pravdu, na neki način biti zadovoljeni“, kazao je Jevtić dodajući da meštani Starog Gracka nisu zaboravljeni.
Nataša Šćepanović iz Udruženja kosovski Stradalnici kazala je da razume patnju porodica stradalih žetelaca.
„Ono što gorčinu pojačava kao i za sve zločine počinjene nad srpskim življem, nad nevinim civilima, je to što niko nije kažnjen. Ubice oslobođene krivice slobodno šetaju i tako nam se više od dve decenije smeju u lice", istakla je Šćepanović.
Parastosu je prisustvovao i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, koji je kazao je da su danas došli kako bi podeli tugu i pružili podršku porodicama stradalih.

„Došli smo da vas podržimo u sećanju na njihovo stradanje, i da budemo sa vama i kada smo ovde i kada nismo, u isto tom sećanju. Takođe smo došli da vas podržimo i ohrabrimo u vašem životu i borbi, da živite u svojim domovima, selima, zavičajima i da imate što bolje uslove za život", kazao je Pupovac.

Na današnji dan pre 23 godine ubijeno je 14 žetelaca, od kojih je najmlađi imao 17 godina.
Među najtežim zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću kao i stradanje putnika iz autobusa Niš ekspresa, pod koji je postavljena eksplozivna naprava kod Podujeva. Istraga i o tim zločinima je obustavljena.
Pomen žrtvama - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
SRBIJA
Godišnjica zločina u Starom Grackom, za ubistvo srpskih žetelaca niko nije odgovarao
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala