- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koliko brzo raste temperatura u vozilu: Ne ostavljajte decu samu u kolima ni „na kratko“

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Jim Champion / Dečje sedište u automobilu
Dečje sedište u automobilu - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Srbija je danas pod crvenim meteo-alarmom, a živa u termometru će dostizati 41. podeok. Zbog ovih vrućina potrebno je voditi računa i o pravilnom ulasku i izlasku iz automobila i nikako ne ostavljati decu i kućne ljubimce same u kolima – dovoljno je da ih ostavite samo na nekoliko minuta, a da temperatura u vozilu značajno poraste.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Smrtni slučajevi zabeleženi i kada je napolju 17 stepeni

Istraživanja Univerziteta „Stenford“ i Centra za kontrolu bolesti iz Atlante pokazala su da i tokom relativno svežih, ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život.
Zabeleženi su slučajevi kada su deca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17 stepeni.
Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperaturi vazduha u srpskim gradovima u toku najtoplijih letnjih meseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vreme može dostići čak 55. podeok Celzijusove skale – zamislite šta tek može da se desi kada je napolju 41 stepen.

Uvek zaključajte automobil

Vodite računa da vaša kola uvek držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih.

Proverite zadnje sedište

Uvek proverite zadnja sedišta kada izlazite iz vozila – dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju.
Tako je ove godine u Hjustonu petogodišnji dečak preminuo jer su ga roditelji zaboravili, pripremajući rođendan drugog deteta.
Takođe, ukoliko neko drugi vozi vaše dete, uvek proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište.

Deca su jako osetljiva na vrućinu

Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna.
Imajte na umu posledice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka u pregrejanom vozilu - teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlja, a doživotno kajanje za vas.

Ne ostavljajte ljubimce čak ni sa spuštenim prozorom

Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je spoljna temperatura iznad 21 stepena, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom.
Psi i mačke ne mogu da se znoje kao ljudi i oni svoju telesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo.
Decu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima, čak ni u hladu!

Šta da radite ako dođe to toplotnog udara?

Ako posumnjate da dete ima toplotni udar, odmah zovite hitnu pomoć (194) ili ga odvezite u bolnicu.
Potrebno je da sklonite dete sa sunca – odvedite ga u hlad ili u rashlađenu prostoriju, skinete suvišnu odeću sa deteta, rashladite dete umivanjem ili polivanjem hladnom vodom.
Ukoliko ste u mogućnosti, preporučljivo je da ga okupate ili istuširate ne previše hladnom vodom. Ukoliko voda nije dostupna, pomaže i izlaganje strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom).
Ukoliko je svesno, detetu treba dati da pije rashlađene napitke.
Ako još nije stigla stručna pomoć, zovite službu hitne pomoći (194) za dalje instrukcije.
Nakon oporavka od toplotnog udara, dete je i tokom sledećih nedelja osetljivo na visoke temperature. Najbolje je da izbegava visoke temperature i fizičku aktivnost, sve dok ne dobije odobrenje od pedijatra, preneo je RTS.
Termometar - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
DRUŠTVO
U Srbiji crveni meteo-alarm zbog visokih temperatura
Vremenska prognoza - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
DRUŠTVO
Vreme danas: Veoma toplo, do 41 stepen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala