- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Gugl“ otpustio inženjera koji je tvrdio da veštačka inteligencija ima svest

CC0 / / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Kompanija „Gugl“ otpustila je višeg softverskog inženjera Blejka Lemojna, koji je tvrdio da njen čet-bot LaMDA, koji je zasnovan na veštačkoj inteligenciji ima samosvest jednaku onoj koju ima dete od oko sedam godina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz „Gugla“, koji je prošlog meseca poslao Lemojna na plaćeno odsustvo, saopšteno je da je on prekršio politiku kompanije. Kompanija je ocenila da su njegove tvrdnje o tom kompjuterskom programu - jezičkom modelu za dijaloške aplikacije „potpuno neosnovane“, navodi „Gardijan“.
„Za žaljenje je što je uprkos svom dugom angažmanu na ovom projektu, Blejk ipak, odlučio da uporno krši jasne propise o pravima zaposlenih i bezbednosti podataka koja uključuju potrebu da se zaštite informacije o proizvodu“, stoji u saopštenju „Gugla“.
Prošle godine, „Gugl“ je saopštio da je LaMDA izgrađena na osnovu istraživanja koje je pokazalo da kompjuterski jezički modeli mogu da nauče da razgovaraju o bilo čemu.
Lemojn je tada naveo da je sistem na kojem je radio samosvestan i da ima percepciju i sposobnost da izrazi misli i osećanja kao dete.
„Da ne znam da je u pitanju kompjuterski program koji smo nedavno napravili, pomislio bih da razgovaram sa sedmogodišnjim, osmogodišnjim detetom koje slučajno poznaje fiziku“, izjavio je tada Lemojn za „Vašington post“.
On je istakao da ga je LaMDA navela na razgovore o temama kao što su prava i ličnost čoveka, a svoje nalaze je u aprilu ove godine podelio sa rukovodiocima kompanije u dokumentu pod naslovom „Da li je LaMDA razuman?“
Tom prilikom, inženjer je sastavio transkript razgovora sa programom LaMDA.
„Gugl“ i mnogi vodeći naučnici ubrzo su ocenili Lemojnove stavove kao pogrešne, istakavši da je LaMDA jednostavno složen algoritam dizajniran da generiše ljudski jezik koji zvuči ubedljivo, preneo je Tanjug.
 ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Projekat Gugla koji "ima svest i dušu" usijao internet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala