- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši Trampov savetnik proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa

© AP Photo / Evan VucciStiv Benon
Stiv Benon  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Glavni saradnik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Stiv Benon (68), proglašen je krivim za nepoštovanje Kongresa, jer je odbio da se odazove na sudski poziv Komisije za ispitivanje napada na američki Kapitol 6. januara.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Porota je utvrdila da je Benon kriv po dve tačke optužnice, jer je odbio da svedoči ili da pruži dokumentaciju Komisiji Predstavničkog doma koja istražuje nerede od 6. januara 2021, kada su Trampove pristalice u zgradi Kongresa pokušale da ponište rezultate predsedničkih izbora iz novembra 2020. godine, preneo je Rojters.
Svaka tačka optužnice nosi kaznu od 30 dana do godine zatvora, ali i kaznu od 100 do 100.000 dolara.
Presuda porote sačinjene od osam muškaraca i četiri žene, posle manje od tri sata većanja, predstavlja prvo uspešno krivično gonjenje za nepoštovanje Kongresa još od 1974. godine, kada je sudija utvrdio da je G. Gordon Lidi, zaverenik u skandalu Votergejt koji je doveo do ostavke predsednika Ričarda Niksona, kriv.
Benon je bio ključan savetnik Trampu tokom izborne kampanje 2016. godine, a onda je postao glavni strateg u Beloj kući 2017. godine pre nego što je došlo do sukoba između njih dvojice, koji je kasnije izglađen.
"Izgubili smo bitku, ali u ratu smo", rekao je Benon novinarima posle presude.
Benon je osudio "članove komisije za demonstracije" za koje je rekao da "nisu imali hrabrosti da dođu u sud i svedoče", preneo je Tanjug.
On je odlučio da ne svedoči u svoju odbranu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala