- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajdenov savetnik otkrio zašto predsednik SAD ne da Ukrajincima dalekometnije rakete za „himars“

© WikipediaRaketni sistem HIMARS
Raketni sistem HIMARS - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden nije spreman da Ukrajini preda rakete za višecevne raketne sisteme „himars“ dometa 300 kilometara, jer želi da izbegne treći svetski rat, izjavio je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Postoje neka sredstva, kako je predsednik rekao, koja nije spreman da isporuči. Tu spadaju dalekometne rakete ‘atakms’, dometa 300 kilometara. On smatra da je ključni cilj Sjedinjenih Američkih Država da urade sve neophodno za podršku i odbranu Ukrajine. Drugi zadatak je da se ne nađemo u situaciji koja bi vodila trećem svetskom ratu“, objasnio je Salivan na Bezbednosnom forumu u Aspenu.

Savetnik je, takođe, izrazio uverenost da Kongres SAD neće škrtariti na dodatnoj pomoći Ukrajini, kada ona potroši već dodeljenu rekordnu sumu od 40 milijardi dolara.
On je istakao da ruske vlasti treba da budu svesne uzaludnog nadanja da će SAD i velike evropske zemlje izgubiti interesovanje za sukob u Ukrajini i smanjiti joj podršku.
SAD su u petak objavile o još jednom paketu pomoći Kijevu vrednom 275 miliona dolara. Buduća pomoć sadrži 580 jurišnih i izviđačkih bespilotnih letelica „Feniks gost“, četiri višecevna raketna sistema „himars“, 36 hiljada jedinica artiljerijske municije, četiri vojna vozila, protivtenkovsko naoružanje, rezervne delove i drugo oružje. Prema pisanju medija, sistem „Feniks gost“ predstavlja dron-samoubicu.
Ranije su SAD objavile da su isporučile Kijevu 12 sistema „Himars“, a takođe precizirale da Ukrajinci dobijaju „Himars“sa vođenim raketama „GMLRS“ dometa 80 kilometara, iako sistemi imaju mogućnost ispaljivanja operativno-taktičkih raketa „Atakms“.
Ministarstvo odbrane Rusije je u petak objavilo da su ruske snage visokoprezicnim oružjem uništile četiri lansera višecevnih raketnih sistema „Himars“, koje je ukrajinska vojska dobila od Vašingtona.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Lavrov: U nuklearnom ratu nikada ne može biti pobednika; SAD žele sukob Rusije i Evrope
HIMARS ili M142 američki laki višecevni bacač raketa  instaliran na standardni kamionski okvir Army Medium Tactical Vehicle (MTV) - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Resursi se troše: Kijev za pet meseci potrošio vojnu pomoć EU, predviđenu za sedam godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala