- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Natounija: Arheolozi pronašli davno izgubljeni grad /video, foto/

© FotoAreheologija – ilustracija
Areheologija – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Arheolozi veruju da su u Iraku otkrili davno izgubljeni grad Natouniju, na osnovu otkrića reljefa isklesanog u steni koji prikazuje kralja Partskog carstva.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Uporište poznato i pod imenom Rabana-Merkuli je bilo deo Partskog kraljevstva u periodu od 247. godine pre nove ere do 224. godine nove ere... Tokom istorije, ostalo je zabeleženo kako su Parćani bili neprijatelji Rimskog carstva i vodili nekoliko ratova protiv njih tokom više od 250 godina. Danas, najnovija istraživanja sugerišu da je tvrđava bila regionalni centar.
Međunarodni tim arheologa objavio je da se reljef sa prikazom vladara Adijabenskog kraljevstva – koje je pripadalo Partskom carstvu, nalazi na ulazu u naselje koje je smešteno u podnožju planine Piramagruna.
Autor studije i arheolog sa Univerziteta u Hajdelbergu Majkl Braun saopštio je kako je tim došao do zaključka na osnovu odeće sa figure koja je isklesana u steni. Interesantan podatak je i mesto na kome je reljef uklesan – ulaz u naselje, a koji govori o jednoj vrsti političke propagande koja jasno naglašava kome građevina pripada. Pre ovog nalaza, jedini dokaz o postojanju Natounije su bili novčići datovani u 1. vek n.e..
„Veoma specifičan dokaz koji je upućivao na grad Natouniju potiče sa natpisa na novčićima koji su otkriveni na drugoj lokaciji, a koji spominju ‘Kapros‘, što je današnja reka Donji Zab”, rekao je Braun.
Pored otkrivenog reljefa koji možda prikazuje kralja Natounisara za koga se veruje da je bio osnivač spomenutog grada, istraživači su koristili i bespilotne letelice za istraživanje utvrđenja kao i dva obližnja naselja Rabana i Merkuli – po kojima je tvrđava naknadno dobila ime.
Rezultati pretrage govore da je Rabana-Merkuli najveće mesto u regionu koje pripada partskom periodu i koja ima prikaze kraljevske ikonografije, stoga predstavlja najboljeg kandidata za nekadašnji izgubljeni grad Natouniju. Međutim, čini se da su Parti napustili tvrđavu relativno brzo nakon što je izgrađena. Jer većina građevina potiče iz samo jedne faze, tako da ona najverovatnije nije korišćena duže od 100 godina, prenosi Nacionalna geografija
Braun i njegov tim takođe su pronašli veliki vodopad u dolini, koji su nazvali „sezonskim fenomenom”, jer se pojavljuje tek posle jake kiše. Pretpostavka je da je imao određeni verski značaj, jer je u blizini otkriven i manji oltar uklesan u kamenu koji je verovatno bio namenjen za paljenje vatre, što kako istraživači tvrde asocira na sveto mesto koje je najverovatnije nekada bilo posvećeno iranskoj boginji vode Anahitu.
Članak je objavljen u časopisu „Antikviti“.
Stari nasukani čamac - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najstariji poznati i očuvani čamac na svetu napravljen pre 10.000 godina /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala