- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pridnjestrovlje predlaže Moldaviji potpisivanje sporazuma o miru

CC BY 2.0 / Flickr / Eugene Romanenko / Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Tiraspolj predlaže Kišinjevu mir, prijateljstvo i dobrosusedske odnose, izjavio je šef diplomatije nepriznate Pridnjestrovske moldavske republike Vitalij Ignjatjev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Predlažemo moldavskoj strani mirne dobrosusedske odnose. Predlažemo potipisivanje sporazuma o miru, prijateljstvu i uzajamnom razumevanju, odustajući od bilo kakvih agresivnih planova. Samim tim, naravno, biće obezbeđen dugoročni mir i bezbednost u regionu na obalama Dnjestra“, rekao je Ignjatjev tokom pres-konferencije koju je organizovala medijska grupa „Rosija sevodnja“.
Prema njegovim rečima, prethodna ravnoteža je narušena, sada je pred Tiraspoljem zadatak da, u svetlu moguće militarizacije Kišinjeva, pozove Moldaviju i međunarodnu zajednicu da ne dozvole eskalaciju napetosti u regionu.
Prema njegovim rečima, Moldavija je dobijanjem statusa kandidata za Evropsku uniju stavila tačku na građenje zajedničkog političkog prostora s Pridnjestrovljem.

„Tu odluku je jednostrano usvojilo moldavsko rukovodstvo, ona nije doneta kolegijalno, i ne samo to – niko ne može da se izjašnjava u naše ime“, rekao je Ignjatjev.

Prema njegovim rečima, „to je bilo učinjeno da bi se Moldavija konačno opredelila da je njen pravac razvoja zapadni“.
Ignatjev je prethodon u intervjuu za Sputnjik rekao da vlasti te republike imaju nameru da postignu nezavisnost, a da se potom ujedine s Rusijom, u skladu s rezultatima referenduma iz 2006. godine.
„Pravac Pridnjestrovlja tokom svih godina postojanja republike ostaje nepromenjen, što je odraženo u rezultatima referenduma od 17. septembra 2006. godine. Tu je jasno naznačeno: nezavisnost, a potom slobodno ujedinjenje s Ruskom Federacijom. Nezavisnost zemlje je bezuslovni prioritet“, rekao je Ignatjev.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza strahujući da bi na talasu nacionalizma Moldavija mogla da se ujedini s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da problem reši na silu, 1992. godine Pridnjestrovlje je postalo teritorija koja faktički nije pod kontrolom Kišinjeva.
U julu se navršava 30 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Sporazum o principima mirnog rešavanja oružanog sukoba potpisan je 21. jula 1992. godine, a 29. jula u regionu su bile razmeštene zajedničke mirovne snage.
Mir u zoni pridnjestrovskog konflikta održavaju zajedničke mirovne snage, u čijem su sastavu 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskiuh, kao i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.
Granica između Pridnjestrovlja i Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Ruski senator: Ako ruske mirovne snage napuste Pridnjestrovlje - ponovno krvoproliće je neizbežno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala