Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić na vežbi „Gruža 2022“: Uložićemo još 100 miliona evra u namensku industriju

© MUPVežba MUP-a Gruža 2022.
Vežba MUP-a Gruža 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio danas nakon završene pokazno-taktičke vežbe MUP-a "Gruža 2022" da je ona izvanredno izvedena i čestitao pripadnicima policije na uspšesnoj vežbi koja je prvi put izvedena na takav način.
Vučić je rekao da je u pitanju bila tehnički veoma teška vežba i da je imao u jednom trenutku strah i pitao se da li će sve biti u redu i da su se odlično pokazali alpinisti i ronioci.
"Obavili su izvanredan posao i pokazali ono što pre nismo na ovakav način vežbali", naveo je on.
Predsednik je rekao da nam još neke stvari nedostaju i da će biti nabavljena dodatna sredstva za noćna dejstva u narednom periodu.
Dodatna finansijska sredstva ćemo opredeliti i dalje poboljšati životni standard pripadnika policije, istakao je Vučić.

"Evo sad ću reći, uložićemo još 100 miliona evra u namensku", istakao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa pokaznom vežbom juče u Nikincima na kojoj je prisustvovao predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi.

Primetio je da su helikopteri tokom vežbe stajali na tako maloj visini i da su neki bili u strahu da li će izdržati tako, ali da je sve dobro prošlo.
Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazalo je obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.
U akciji su učestvovali pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.
Od opreme, u vežbi se koristi devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.
Biće prikazan i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji će se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spustiti na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršiti upad u otvore i prostorije brane.
Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vršiće pešadijski timovi Žandarmerije.
Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.
U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to će učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok će u drugoj fazi biti obavljeno neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.
U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.
Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.
U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala