- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Gutereš: Sporazum o izvozu žita pomoći će u stabilizaciji svetskih cena hrane

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaAntonio Gutereš
Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Sporazumi o izvozu ukrajinskog žita pomoći će u stabilizaciji svetskih cena hrane, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i nazvao zaključene sporazume o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita svetionikom nade.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Danas se pojavio svetionik na Crnom moru. Svetionik nade... svetionik pomoći – u svetu kome je potrebna više nego ikada. Želim da zahvalim svima koji su pomogli da se ovo desi“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare na ceremoniji potpisivanja sporazuma.
„Hvala našim domaćinima, predsedniku (Turske Redžepu Tajipu) Erdoganu i Vladi Turske: vaša saradnja i istrajnost bili su potrebni u svakoj fazi ovog procesa. Hvala predstavnicima Ruske Federacije i Ukrajine: prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike kako bi se otvorio put za inicijativu koja će služiti interesima svih“, dodao je on.
Gutereš je obećao da će UN aktivno raditi na uspešnoj realizaciji sporazuma o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.
„Pojačavamo napore da osiguramo da UN budu u stanju da ispune svoje obaveze“, dodao je on.
Generalni sekretar UN istakao je da će sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuke ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita pomoći stabilizaciji svetskih cena hrane i otvoriti put za izvoz značajne količine hrane iz Odese, Černomorska i Južnog.
Prema njegovim rečima, postignuti sporazum „pomoći će stabilizaciji svetskih cena hrane, koje su već bile na rekordnom nivou“ i pre sukoba u Ukrajini.
„Konkretno, inicijativa koju smo upravo potpisali otvara put za značajan komercijalni izvoz prehrambenih proizvoda iz tri ključne crnomorske luke Ukrajine – Odese, Černomorska i Južnog“, precizirao je Gutereš.
On je takođe objavio o osnivanju Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu za praćenje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, odnosno realizacije crnomorske inicijative.
Takođe je pozvao strane da u potpunosti sprovode postignute sporazume.
„Ova inicijativa mora biti u potpunosti realizovana, jer je svetu toliko potrebna da bi prevazišao globalnu prehrambenu krizu“, istakao je Gutereš i dodao da očekuje da turska vlada nastavi da igra važnu ulogu.
Prema njegovim rečima, isporuka žitarica i zaliha hrane na svetska tržišta će pomoći u prevazilaženju globalne nestašice u isporukama hrane i „smanjiti pritisak na visoke cene“.
U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala