- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropa ključa kao pred eksploziju: Nemci besni na vlast - spremaju li se narodni ustanci

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaProtest u Berlinu
Protest u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Strah da će najveća privreda starog kontinenta ući u recesiju, noćna je mora svakog Nemca. Dok poverenje Šolcu vrtoglavo pada, sve više Nemaca simpatije poklanja Rusiji, i to usled neverovatne kampanje gde se solidarnost prema Ukrajini nameće kao kanon. Ključa ne samo Nemačka već cela Evropa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovako za Sputnjik raspoloženje Nemaca suočenih sa inflacijom i nadolazećom krizom, koje je ministarka inostranik poslova Analena Berbok okategorisala kao mogući uvod u narodni ustanak, komentariše Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik Politike iz Berlina.
Izjavi Berbekove je, navodi Stojanović, prethodilo upozorenje nemačkih instituta da bi na jesen moglo doći do socijalne eksplozije, te da najmanje 8,5 do 9 miliona ljudi koji primaju neku vrstu socijalne pomoći, neće moći da plati struju.

„Nemačka se prvi put suočava sa jednom ozbiljnom inflacijom od 9 odsto koja je kod njih neka vrsta bauka. Sve se zgušnjava, i bez obzira što 50 posto gasa prolazi kroz Severni tok 1, to nije ni dobro ni kompletno rešenje za privredu koja traži daleko više energenata. Pritisak na Vladu je veliki“.

Poguban potez

To što je Nemačka smanjila zavisnost od ruskog gasa sa 50 i nešto na 30 odsto, za neke branše - od hemijske industrije do industrije hrane - poguban je potez.

„Čitave branše zavise od ruskog gasa. Jedna ogromna mlekara koja ima 50 hiljada svojih kooperanata bez ruskog gasa ne može da pasterizuje mleko. To se radi svaki dan, a ona potroši struje za jedan sat koja se pravi iz gasnih elektrana, koliko jedno domaćinstvo za celu godinu. To što se dešava sa gasom, pogađa i poslednji kapilar u privredi“.

Sumorne procene

Procene koje se vrše u kriznim štabovima u velikom broju nemačkih pokrajina i opština su loše, kaže Stojanović, a u susret zimi već se uvode rigorozne mere štednje. Važna tema javne rasprave je šta učiniti sa elektranama na atomski pogon.
© AP Photo / Ebrahim NorooziIranski rudar gura kolica sa ugljem
Iranski rudar gura kolica sa ugljem - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Iranski rudar gura kolica sa ugljem
„Ostale su koliko znam još tri koje funkcionišu, a posle Nove godine i one će, uprkos pritiscima, biti skinute jer velike energetske kompanije to ne dozvoljavaju. Nema više ni goriva, a situacija se dodatno uskovitlava pošto su Zeleni veoma oštro protiv povratka na ugalj“.

Šolcov sunovrat

Agenda koju su Zeleni mislili da favorizuju u Vladi, ukazuje naš sagovornik, propada, a popularnost Olafa Šolca naglo opada.
„Nemačka nije sklona velikim prevratima i veoma se retko dešavalo da u prvom polugođu Vlade, jednom kancelaru tako osetno padne popularnost. On je obično bio pri vrhu popularnosti, ali iz meseca u mesec, kako pokazuju merenja instituta, on gubi političke poene“.
© AP Photo / Manu FernandezNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Nemački kancelar Olaf Šolc
Šolc je, obrazlaže Stojanović, žrtvovao dosta od onoga što je uneo u izbornu kampanju a jedna od ključnih stavki bila je - Nova istočna politika - u čijem središtu je trebalo da bude bolji i konstruktivniji odnos sa Rusijom.

„To je sve palo u vodu. Pod pritiskom iz zemlje i inostranstva Šolc koji je nekada bio protiv slanja oružja Ukrajini, morao je da se povuče i prihvatati sve oštrije mere prema Rusiji. Ovakav zaokret izazvao je veliko neraspoloženje. Nemačka koje je prihvatila sve te rigorozne sankcije da bi bila solidarna sa ostalima postala je najveća žrtva ovoga što se sada zbiva na evropskom tlu“.

Drame na pomolu

Prognoze, ne samo za Nemačku već čitavu Evropu, ocenjuje naš sagovornik, veoma su sumorne.

„Na pomolu su drame. Ono što se dešava u Velikoj Britaniji nije izazvano nespretnim politikama i odnosima već krizom u koju zemlja tone. Sa ostavkom premijera, i Italija klizi u neku vrstu haosa. Izbori su neminovni, situacija dramatična. Šta će se dogoditi u Nemačkoj, to ni oni sami ne znaju“.

Crna ovca Evrope

Jedina zasad pošteđena velikih lomova je Mađarska, odavno u EU etiketirana kao crna ovca koja sledi sopstvene nacionalne interese.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Mađarski premijer Viktor Orban
„Ta suverenistička žica bila je jaka i u Višegradskoj grupi koja se raspala posle rata u Ukrajini jer su Poljaci i Česi stali na stanu Ukrajine, ali ne i Mađari. Oni nisu hteli da šalju oružje, nisu dozvoljavali prelet preko svoje teritorije. Mađarska tu drži zaista veoma dosledno sopstvenog stava. Nacionalni interes je jači i oni koji ni po kakvu cenu ne bi prihvatiti da EU izglasa totalni embargo na ruski gas sada imaju najbolju poziciju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala