- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Turska se nada skorom miru u Ukrajini

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Turska se nada brzom miru u Ukrajini, tu neće biti gubitnika, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ovaj rat traje već pet meseci. Nažalost, nakon prvog sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu, nismo uspeli da stavimo tačku na njega. Ali nadamo se mirnom rešenju, tu neće biti gubitnika“, rekao je Erdogan tokom govora na ceremoniji potpisivanja sporazuma o izvozu žita u Istanbulu.
Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom.
Erdogan je dodao da će bezbedan koridor u Crnom moru za rešavanje prehrambene krize početi da funkcioniše narednih dana.
„Otvaranjem bezbednog koridora u narednim danima biće učinjen veliki korak ka rešavanju ovog pitanja“, ocenio je turski lider.
On je dodao da će proces transporta hrane, koji će uskoro početi preko Crnog mora, biti dašak svežeg vazduha za mnoge zemlje sveta.
Kako je precizirao, postignut je dogovor o funkcionisanju žitnog koridora celom dužinom od izlaska brodova iz Crnog mora do bezbednog dolaska u odredišnu luku.
Turski predsednik nazvao je susret u Istanbulu istorijskim i rekao da će sporazum između Ankare, Moskve, Kijeva i UN sprečiti rizik od gladi u svetu.
„Ovaj sastanak je važan i istorijski. On sprečava rizik od gladi i prehrambene krize u svetu“, rekao je Erdogan, govoreći na ceremoniji potpisivanja sporazuma.
On je dodao da je to bio dug i težak put i zahvalio svima na pomoći u ovom poslu.
Erdogan je takođe zahvalio predsednicima Rusije i Ukrajine, Vladimiru Putinu i Vladimiru Zelenskom, za liderske kvalitete koje su pokazali u procesu pregovora.
„Ponosni smo što smo odigrali važnu ulogu u inicijativi koja će igrati važnu ulogu u rešavanju globalne prehrambene krize koja je odavno zahvatila ceo svet“, zaključio je Erdogan.
U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.
Pripreme za sastanak ministara odbrane Rusije i Turske u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Šojgu potpisao sporazum o izvozu žita iz Ukrajine i hrane iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala