- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Džejms Veb“ uslikao očaravajuću spiralnu galaksiju /foto/

CC BY-SA 2.0 / NASA Hubble Space Telescope / Galaksija Mesje 74
Galaksija Mesje 74  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop „Džejms Veb“ očarao je celi svet prvim fotografijama dubokog svemira. No, to ne znači da je stao na onih nekoliko fotografija koje je NASA spektakularno predstavila prošle nedelje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Gotovo svakodnevno na Zemlju šalje nove spektakularne fotografije. I dok naučnici s posebnom pažnju proučavaju svaku fotografiju, ostatak sveta može se diviti lepotama svemira koje je „Veb“ uspeo da uhvati.
Jedna od takvih spektakularnih fotografija je fotografija spiralne galaksije Mesje 74 koja je od Zemlje udaljena otprilike 32 miliona svetlosnih godina i često se spominje kao „školski primer“ spiralne galaksije. Radi se o galaksiji koja je sastavljena od rotirajućeg diska sa slabije vidljivom grupom zvezda okupljenih oko nje.
Procenjuje se da oko 60 posto galaksija u svemiru, uključujući i našu, spada u spiralne galaksije.
Fotografija koju je objavio Gabrijel Bramer, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu, zaista oduzima dah. Snimljena je srednje infracrvenim instrumentom (MIRI) te pokazuje spiralne ruke galaksije u predivnoj tamno ljubičastoj boji. Treba istaknuti kako je fotografija dobila boju nakon obrade, jer su fotoni koje instrumenti teleskopa „Džejms Veb“ beleže, zapravo nevidljivi ljudskom oku.
Kako je pojasnio profesor astronomije sa Univerziteta Notingam, Majkl Merifild, objavljena fotografija spoj je tri različite fotografije koje je „Veb“ poslao, a ljubičasta boja koja prevladava zapravo označava emisije PAH molekula.
U astronomiji je uobičajeno da se fotografije u boji sastoje od tri različite ekspozicije koje se dobijaju kroz filtere, u ovom slučaju fokusirane na 7,7, 10 i 11,3 mikrona. Te talasne dužine su deo spektra kojim dominiraju emisije policikličnih aromatičnih hidro-ugljenika (PAH), pojasnio je Bramer i dodaje da kad se te talasne dužine pretvore u RGB skalu koju ljudsko oko može videti, dobije ljubičasta boja koju možemo videti na fotografiji.
Prve fotografije svemira sa teleskopa Džejms Veb - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Džejms Veb“ uočio galaksiju staru 13,4 milijardi godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala