- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni lament nad Marijom Dragijem: Da li će Italija iskočiti sa evropskih šina?

© AP Photo / Andrew MedichiniMario Dragi
Mario Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Ostavka premijera Italije Marija Dragija koja je ražalostila Zapad mogla bi da bude uvod u zaokret italijanske politike ka desnim vodama, ali očekivanja da Italija može iskočiti iz evropskih šina zasad nije opravdana. O tome bi imalo smisla razmišljati kada dođe zima i ekonomska kriza.
Ovako Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije analizira izazove pred kojima se nalazi Italija nakon sinoćnjeg glasanja u Gornjem domu i ostavke predsednika Vlade koji je slovio za stabilnu političku ruku koja vodi „poslovično“ nestabilan italijanski brod, kao današnje odluke predsednika Italije Serđa Matarele da raspusti parlament.

Novi premijer ili izbori?

Iako njegovim odlaskom nije nužna promena italijanske politike, ne treba isključiti mogućnost da ona bude uvod, početak dugog puta sa neizvesnim krajem.
© AP Photo / Alberto PizzoliZasedanje Parlamenta Italije
Zasedanje Parlamenta Italije - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Zasedanje Parlamenta Italije

„Za Italiju postoje dva izlaza iz ove situacije - ili novi izbori koji ne bi trebalo da se održe pre 2023. ili da vladajuća većina koja je u procesu rekonfiguracije izabere novog predsednika Vlade“.

Bliži Vašingtonu nego Rimu

Ingrutinović objašnjava da je reč o vrlo šarenoj koaliciji, vrlo šarenih stavova koja čini jednu koncentracionu vladu koja se može dogovoriti oko novog premijera mada u ovom trenutku nije jasno ko bi mogao da zameni Marija Dragija.
© Sputnik / Ilья PitalevMarijo Dragi
Marijo Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Marijo Dragi

„I italijanska štampa i zapadni mediji lamentiraju nad padom Marija Dragija sa vlasti. On je uživao veću popularnost u Briselu i Vašingtonu nego samoj Italiji. Kao bivši guverner Evropske centralne banke i neko ko je 2011. izgovorio čuvenu rečenicu da će braniti evro po bilo koju cenu, čime je postavio kurs Centralne banke u vremenima krize, Dragi je pobrao lovorike međunarodne finansijske zajednice. “

Rezultati na desnoj strani

Ako budu kolabirali pregovori i bude se išlo na nove izbore, u nadmetanju će, uveren je Igrutinović, osetno bolje proći desne partije koje su pokupile najveći broj glasova učestalo nezadovoljnih ljudi koji nisu preterano ideologizovani ni u levo ni u desno.
„Rezultati će svakako biti nahereni na desnu stranu novih izbora, ali u kontekstu sadašnje vlasti koja je kompromis nekoliko partija nema previše manevarskog prostora za veliki zaokret“.

Politika sankcija etablirana, ali zima dolazi

Na pitanje da li onda ovu ostavku treba samo registrovati ili uvažiti, dati za pravo onima koji u njoj vide najavu strmog zaokreta italijanske, pre svega, spoljne politike, Igrutinović kaže da je prva opcija realnija - registrovati ostavku i paziti na konfiguraciju Vlade i unutrašnjih odnosa.
© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu

„Teško je zamisliti da će se bilo koja vlada EU usuditi da potpuno iskoči iz šina tekućih sankcija EU jer bi politička cena za bilo koju od tih vlada bila prevelika, bar u ovom trenutku. Politika sankcija je već na neki način etablirana i nije realno očekivati neke promene bar pre vrhunca krize, ukoliko je bude na zimu“, zaključuje Igrutinović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala