- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Rumuniji otkrivene ljudske kosti stare verovatno 5.000 godine

CC0 / Pixabay / Arheološka iskopavanja — ilustracija
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Istražujući humku u blizini grada Pečice u Rumuniji, aradski arheolozi otkrili su ljudske kosti koje bi mogle biti stare 5.000 godina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Iz muzeja Arad saopšteno je da su prilikom istraživanja humke korišćena neinvazivna magnetometrijska merenja, a iskopavanja su vršena na malim dubinama, prenosi Ađerpres.
„Bili su na maloj dubini, oko 45 centimetara od najviše tačke humke. Nakon iskopavanja utvrđeno je da su kosti deo grobnice u koju je pokojnik bio položen na leđa, sa zgrčenim nogama. Primetna je praksa ponovnog korišćenja humki koja se susreće u više epoha. U nedostatku pogrebnog inventara, hronološke procene se mogu vršiti samo na osnovu položaja pokojnika, koji je u ovom slučaju tipičan za rano bronzano doba, oko 3000 - 2500 godina pre nove ere“, saopštili su predstavnici muzejskog kompleksa Arad, piše rumunska agencija.
Područje na kom je došlo do otkrića smatra se dragocenim za arheologe i na njemu se vrše opsežnija istraživanja u okviru projekta pod nazivom „Arheo Pečica“, navodi Ađerpres, prenosi Tanjug.
Stari nasukani čamac - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Najstariji poznati i očuvani čamac na svetu napravljen pre 10.000 godina /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala