Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Toplotni talas koji u Evropi pravi haos stigao u Srbiju - dešava li se nešto neuobičajeno?

© AP Photo / Manu FernandezVisoke temperature u Madridu
Visoke temperature u Madridu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Toplotnih talasa, poput ovog koji od danas zahvata Srbiju, bilo je i biće, kao i suša. Ne postoji opasnost da temperatura u Srbiji pređe rekordne vrednosti zabeležene 2007. Ipak, temperature će biti visoke, toplotni talasi su učestaliji nego ranije, a suša preti da ugrozi poljoprivredu.
Toplotni talas u julu mesecu potpuno je normalan, kaže meteorolog Đorđe Đurić – imali smo ih u prošlosti i imaćemo ih u budućnosti.

„Tokom leta se uvek dogodi po nekoliko toplotnih talasa na području Balkana i Srbije. Nekada su možda manji, ali duže traju, nekada su jači, a traju kraće. Tako da je situacija sa ovim temperaturama potpuno uobičajena. Nije ništa alarmantno; slične temperature događale su se i u prošlosti. Čak smo 2007. zabeležili u Smederevskoj Palanci 44,9, a u Beogradu 43,6 stepeni. To su najviše temperature od kada se vrše merenja u Srbiji i nema opasnosti da se taj rekord obori u skorije vreme“, ističe on.

Toplotni talasi učestaliji nego ranije

Odgovor na pitanje imaju li toplotni talasi veze sa globalnim zagrevanjem Đurić bi, kako kaže, ostavio naučnicima koji se tim pitanjima bave, ali napominje da se klima oduvek menjala – od nastanka Zemlje do današnjih dana. Nekada je bilo potrebno i po nekoliko stotina hiljada godina da bi se klima jednog mesta promenila.
Toplotni talas u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
DRUŠTVO
„Poziv na buđenje“: Padaju temperaturni rekordi, u Britaniji prvi put izmereno 40 stepeni
Međutim, činjenica je da je u Beogradu i drugim urbanim sredinama primetan porast broja tropskih noći, kada se temperatura ne spušta ispod dvadeset stepeni, dodaje on. To je, prema njegovim rečima, povezano sa porastom urbanizacije.
„Nekada smo u Beogradu imali pet, šest tropskih noći, a poslednjih decenija, broj tropskih noći je višestruko porastao, tako da smo ovog leta već imali dvadesetak takvih noći i sveukupno će ih biti oko pedeset“, predviđa Đurić.

Suša nije zahvatila celu Srbiju

Kao što su toplotni talasi u letnjem periodu uobičajeni, tako je u ovo doba godine uobičajena i suša. Suša nije zahvatila celu Srbiju, kaže Đurić; on podseća na nedavne obilne pljuskove i poplava u zapadnoj Srbiji.
„Problem ove letnje sezone je što su padavine bile neravnomerno raspoređene. Bilo je dosta lokacija gde je u svega nekoliko sati palo više kiše nego što padne za ceo mesec, a isto tako postoje delovi Vojvodine gde obilne kiše nije bilo mesecima i da to vrlo alarmantno deluje na poljoprivredne kulture“, objašnjava Đurić.
Zbog toga se ne može reći da suša prevladava na teritoriji cele Srbije, dodaje on. Ono što je zasigurno je da u narednih petnaestak dana neće biti padavina, tako da će to, uz visoke temperature, nepovoljno delovati na poljoprivredu, smatra naš sagovornik.
Termometar - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
SVET
Upozorenje na ekstremne vrućine: Zapad Evrope suočen sa toplotnom apokalipsom
Topla vazdušna masa koja je u većem delu Evrope napravila pravi haos, stigla je i do Srbije. Prema Đurićevim rečima, do subote nas očekuju vrlo visoke temperature: u petak i subotu preko 35 stepeni u svim predelima, a u subotu na istoku Srbije i do 40 stepeni.

„U nedelju ćemo imati prodor oslabljenog hladnog fronta u vidu pojačanog severozapadnog vetra. To neće biti izraženo u vidu padavina, u većini predela će ostati suvo, ali će samim tim doći do manjeg „osveženja“, tako da će temperatura pasti na nekih 33, 34 stepena. To znači da će se toplotni talas nastaviti, ali ćemo imati malo prijatnije temperature u nedelju i ponedeljak, a od utorka će se nastaviti toplotni talas sa temperaturama oko i preko 35 stepeni“, predviđa Đurić.

Sve u svemu, do kraja meseca imaćemo vrlo toplo vreme, zaključuje on.
Podsećamo, dok je u Srbiji vladalo ugodno letnje vreme, zapad Evrope našao se na udaru toplotnog talasa – do Španije i Portugalije stigla je vrela vazdušna masa sa severa Afrike, koja je tim državama donela veoma visoke temperature – čak i preko 45 stepeni.
U Portugaliji je, tako oboren rekord za najvišu julsku temperaturu (47 stepeni). U međuvremenu, na obalama Pirinejskog poluostrva formirao se visinski ciklon, koji je uslovio da se vrela vazdušna masa pokrene preko Zapadne Evrope do Velike Britanije. U Londonu je temperatura prvi put u istoriji merenja dostigla i prešla četrdeseti stepen. Iako u Parizu nije oboren rekord, u francuskoj prestonici zabeleženo je 41 stepen.
Veliki šumski požar na jugu Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
SVET
Šumski požari pustoše Mediteran – evakuacija ljudi u Portugaliji, Španiji i Grčkoj /foto/
Tako ekstremne temperature, petnaestak stepeni više od julskog proseka, na sreću, trajale su u Londonu svega jedan dan. Pomenuti ciklon je u svom drugom delu povukao svežu vazdušnu masu, te se u britanskoj prestonici lakše diše.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala