- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Sve kako bi se ustaški zločini i njihove žrtve zaboravile“: Preorano partizansko groblje u Hrvatskoj

© Sputnik / SputnjikNacionalni park "Durmitor"
Nacionalni park Durmitor - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Pre nekoliko nedelja teška mehanizacija Hrvatskih šuma, preduzeća u državnom vlasništvu, preorala je staro partizansko groblje na Barin-kosi, u predelu Magarčevac, na Petrovoj gori. Najpre su posekli drveće, zatim preorali veliki broj grobova obeleženih krstovima i na kraju izravnali zemljište kako bi napravili šumski put, pišu hrvatski mediji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Čim je ta seča započela došao sam ovamo s nekolicinom meštana da molim radnike da ne diraju groblje, ali ništa nije pomoglo. Kada je preko grobova izgrađen širok put kucali smo na mnoga vrata pokušavajući da sprečimo dalju devastaciju, ali sve je uzalud, nikakve vajde od toga“, kaže za hrvatski portal Novosti Branko Gvozdenović iz Ključara.
Kako se navodi, groblje je za stanovnike sela, kako za šačicu preostalih tako i za sve koji su raseljeni, bilo od velike važnosti, jer nema porodice u kojoj neko nije tu sahranjen nakon zločina ustaških krvnika.

„Ovde su 1. aprila 1942. ustaše svirepo ubile 128 žena i dece iz Ključara, Brda Utinjskog, Vojnić Kolodvora i Gabrića. Grobove svojih majki, supruga, sestara, dece i unučadi označili smo krstovima tek nakon rata. Na ovom mestu sahranjeni su moja baka, dve tetke i ujak. Moja mama Danica Mamula u tom pokolju je zadobila trinaest rana, a preživela je tek pukim slučajem, samo zato što se pod okriljem noći nekako domogla partizanske bolnice”, objašnjava Gvozdenović.

Iako su meštani ovo groblje uređivali s posebnom pažnjom i nekoliko puta godišnje kosili, ostavljali cveće i vence, bageri Hrvatskih šuma su za nekoliko dana sve preorali, kao da nikada nije postojalo. Sada je ostalo svega nekoliko betonskih grobnica.
„Kad sam video što je ovde urađeno, noge su mi se odsekle. Još sam tužan i besan jer mi se sve čini da ustaški zločini i njihove žrtve moraju pošto-poto biti zaboravljeni. Nema ovo veze sa šumskim putem, on se mogao probiti i desetak metara južnije. Sve je ovo dobro organizovano i izvedeno namerno i smišljeno, pa je put prešao preko grobova majke i brata Branka Mamule, nekadašnjeg saveznog sekretara unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba SFRJ”, kaže Dušan Crnković, bivši predsednik vojničkih antifašista koji su decenijama brinuli o groblju na Magarčevcu.
Iz Hrvatskih šuma navode da se radilo o zapuštenom groblju „na kojem se naziru ukupno tri spomenika“. Kažu da su radovi na tom području započeli 2016. godine sečom stogodišnje šume i sadnjom bukvi čija visina sada, kako su se pohvalili, doseže četiri metra, navodi portal.
Posebno su, tvrde, pazili da pritom ne oštete spomenike pa su morali „napraviti određena tehnička rešenja“ i napominju da groblje, kao takvo, nije ucrtano u kartu.
Kažu i da su radovi na šumskom putu obavljeni još prošle godine, uz preduzimanje svih mera zaštite.
„Uz maksimalno razumevanje i poštovanje grobova i njihovih bližnjih koji ih posećuju, uvek smo nastojali da nađemo kompromis s propisanim radovima gazdovanja šuma i očuvanjem tragova istorije“, tvrde iz Hrvatskih šuma.
Kažu još da je izgradnjom šumskog puta olakšan pristup automobilom onima koji posećuju obeležje i da stoje na raspolaganju za pomoć ako je neko zainteresovan za šetnju, sport ili rekreaciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala