Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sukob s policijom na protestu u Novom Sadu: Gradska skupština usvojila Generalni urbanistički plan

© NENAD MIHAJLOVICProtest u Novom Sadu zbog usvajanja GUP-a
Protest u Novom Sadu zbog usvajanja GUP-a - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Skupština grada Novog Sada usvojila je predlog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP) do 2030. godine, a pre početka sednice ispred zgrade Skupštine Vojvodine, u kojoj je ovog puta zasedao gradski parlament, došlo je do sukoba između okupljenih građana koji su se protivili usvajanju GUP-a i policije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ispred Skupštine Vojvodine bila je postavljena ograda, koju su građani probili i približili se ulazu u zgradu, gde je došlo do koškanja sa obezbeđenjem.
Okupljeni su najpre probili barikadu na ulazu u Banovinski prolaz, a zatim i još nekoliko ograda, koje su postavljene kao zaštita prema ulazu u zgradu skupštine, javlja Tanjugov izveštač.
Zatim je policija napravila kordon ispred ulaza, koji su okupljeni takođe pokušali da probiju kako bi ušlu u zgradu.
Učesnici protesta fizički su nasrnuli na policajce, zbog čega je policija morala da reaguje, dok su okupljeni palili baklje i bacali ih na policiju.
Takođe, okupljeni su nasrtali na policajce pokušavajući da ih obore i da im oduzmu štitove, dok su na njih bacali zelenu boju. Nekoliko osoba je privedeno.
Prema prvim informacijama u sukobu nema povređenih.
Na protest su pozvale ekološke organizacije, a među okupljenima su bili i Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, te lider Pokreta za preokret Janko Veselinović, koji tvrde da nijedna primedba na GUP nije usvojena i da će se njegovim usvajanjem „zabetonirati“ zelenilo u Novom Sadu.

Usvojen GUP

Na sednici Skupštine Grada Novog Sada, odbornici su sa 63 glasa "za", četiri glasa "protiv" i bez uzdržanih, usvojili predlog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada (GUP) do 2030. godine.
Predlog GUP-a, koji su izradili stručnjaci Javnog preduzeća "Urbanizam" Novi Sad na osnovu 15 studija iz različitih oblasti gradskog života, izazvao je velike polemike u javnosti, naročito u vezi sa novim mostom preko Dunava do Sremske Kamenice, stambenog kompleksa takozvanog "Novi Sad na vodi", površina pod zelenilom i saobraćaja.
"Ponosan sam na to što nikada do sada nije bila javnija i transparentnija rasprava o GUP-u, koja je trajala duže od zakonskih rokova. Imali smo tri javne prezentacije na javnim mestima, imali smo nekoliko sednica Komisije gde se raspravljalo o velikom broju primedbi, mada su one bile multiplikovane, i zaista mirno spavam i svakog mogu da pogledam u oči", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
Naglasio je da je GUP koji je danas usvojen, apsolutno razvojan, dobro odmeren i koncipiran od strane struke, a ne stranačkih aktivista.
Prema rečima čelnika grada, četvrti novosadski most preko Dunava uopšte i ne zavisi od novog GUP-a, pošto je u ove dokumente ucrtan još 1951. godine.
Ono što razlikuje novi od dosadašnjeg plana je, pored ostalog, uređenje Kameničke ade koje je sada u području branjenom od Dunava i uspostavljanje zaštićenih prirodnih zona na adi od 55 hektara i na Majevici od 68 hektara, smanjenje zauzetosti parcela u takozvanim opštegradskim centrima sa mogućih 100 odsto na maksimalnih 50 procenata i ograničenje spratnosti u tim zonama na osam spratova za stambene delove kompleksa, dok je za poslovanje predviđena viša spratnost.
Izmene se odnose i na izgradnju obaveznih suterenskih garaža, uvođenje zaštićenih urbanih zona, izmeštanje centralnog prečistača na Rokov potok i ubacivanja u GUP nacrta pešačko-biciklističkog mosta na stubovima, bivšeg Mosta Franca Jozefa.
Negodovanje dela javnosti i proteste izazvala su rešenja prilaska novom mostu sa bačke strane što će uništiti, kako tvrde, zaštićene biljne i životinjske vrste koje žive na tom području, ali i to što se omogućuje da se na mestu Brodogradilišta, umesto nekada predviđenog parka, izgradi ekskluzivno stambeno naselje koje je dobilo nezvanično ime "Novi Sad na vodi".
"Niko neće uništiti grad, ne predajemo ništa nikome, grad čuvamo i to je još jedna u moru besmislenih laži. Kao što su govorili da će Promenada potonuti, da Spens nestaje i tako dalje. Ništa se nije desilo i grad normalno funkcioniše, a niko nije rekao izvinite što smo lagali", zaključio je Vučević.
Kada je reč o zelenilu, predlog GUP-a predviđa povećanje za najmanje 180 hektara u odnosu na dosadašnji plan.
Stručnjaci iz "Urbanizma" predvideli su manje raštrkane zelene površine koje bi bile povezane "zelenim koridorima" i kažu da novi GUP predviđa i da između 25 i 30 odsto parcela namenjenih stanovanju mora da bude pod zelenilom, pa će i to doprineti ozelenjavanju grada.
Procenjuje se da će u periodu važenja ovog GUP-a broj stanovnika Novog Sada porasti za 100.000 ljudi.
Predstavnici opozicije koji nisu glasali za predlog novog GUP-a, tvrde da je dokument sve suprotno od onoga što vlast govori da jeste.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala