- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandalozan potez Milanovića – odlikovao optuženog za ratni zločin nad Srbima

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPHrvatski predsednik Zoran Milanović
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović dodelio je počasne činove i uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima, među kojima i visokom oficiru Đuri Matuzoviću optuženom za ratne zločine uglavnom nad srpskim stanovništvom u Orašju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na ovo je reagovao Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta porukom da je predsednik Hrvatske omalovažio pravosuđe BiH i uznemirio preživele žrtve.
„Protestujemo što je predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od komandanata HVO-a kojem se trenutno sudi za ratne zločine“, saopšteno je iz Dokumente.
Oni ističu da je dodeljivanjem ovog počasnog čina Milanović omalovažio rad pravosuđa susedne zemlje i uznemio preživele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 30. decembra 2016. godine optužnicu protiv Đure Matuzovića i još osam osoba. Zbog njihovog hapšenja 2016. su, navodi se, protestovali Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.
Optuženi se terete da su u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993., za vreme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području opštine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okoline, navodi se u saopštenju Dokumente.
Na teret im se,dodaje se između ostalog, stavlja i počinjenje zločina protiv čovečnosti - učestvovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivisano nacionalnim, etničkim, kulturnim i verskim razlozima, preneo je hrvatski portal Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala