- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Severni tok“ ponovo radi; Nemačka potvrdila da dobija više gasa nego što je najavljeno

© Sputnik / Grigoriй SыsoevDeo magistralnog gasovoda "Severni tok" u nemačkom Lubminu
Deo magistralnog gasovoda Severni tok u nemačkom Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Nakon završetka tehničkog održavanja, gas je ponovo počeo da teče gasovodom „Severni tok“, sledi iz podataka operatera gasovoda „Nord Strim AD“, kao i operatera „Opal“ i „Nel“. Prema saopštenju nemačke Savezne mrežne agencije, stvarne količine gasa koje se isporučuju toj zemlji nakon remonta gasovoda premašuju najavljene.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Operater gasovoda „Nord Strim AD“ objavio je da isporuke gasa trenutno dostižu oko 30 odsto kapaciteta, a za postizanje protoka od 2, 66 miliona kubnih metara na sat, koji je potreban za evropske potrošače, može biti potrebno nekoliko časova.
Šef nemačke Savezne mrežne agencije Klaus Miler izjavio je nakon obnove rada gasovoda da stvarne količine gasa koje se isporučuju preko Severnog toka“ premašuju najavljene na dan ponovnog puštanja gasovoda u rad.

„Stvarni obim protoka gasa kroz 'Severni tok 1' premašuje najavljeni i danas može dostići nivo od pre tehničkog održavanja u visini od 40 odsto opterećenja (oko 700 gigavat časova dnevno). Nažalost, politička neizvesnost i smanjenje od 60 odsto od sredine juna ostaju“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Prema saopštenju italijanske naftne kompanije „Eni“, „Gasprom“ je obavestio tu kompaniju da će joj nakon obnove rada gasovoda od danas, 21. jula, povećati isporuke gasa sa 21 na 36 miliona kubnih metara.
„Nord Strim AD“ je ranije saopštio da se obnavljanje isporuka ruskog gasa u Evropu gasovodom „Severni tok“ očekuje u četvrtak nakon desetodnevne obustave zbog planiranih radova na održavanju gasovoda, koji su uključivali testiranje mehaničkih komponenti i automatizovanog sistema.

Severni tok

„Severni tok“ je glavna maršruta kojom „Gasprom” snabdeva Evropu gasom.
Još pre tehničkog održavanja, od sredine juna, „Gasprom” je smanjio isporuke gasa „Severnim tokom” za oko 60 odsto. Kompanija je saopštila da se gasovodom može isporučivati samo 67 miliona kubnih metara gasa, od planiranih 167 miliona, objašnjavajući to kašnjenjima u radu nemačkog „Simensa", koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati gasne turbine za kompresorsku stanicu „Portova" iz kanadskog pogona iz remonta, kao i zbog otkrivenih tehničkih kvarova motora.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je izjavila da je turbina za gasovod "Severni tok" na putu ka Evropi i da će se vratiti iz Kanade na vreme.
U Evropi vlada strah da „Gasprom” i nakon završetka radova neće nastaviti isporuke. Ruska strana je više puta naglašavala da je smanjenje isporuka „Severnim tokom" isključivo posledica sankcija, zbog čega su se i pojavili problemi sa popravkom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da „Gasprom” ispunjava i namerava da ispuni sve svoje obaveze.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
Putin otkrio zašto je Kanada zadržala turbinu za „Severni tok 1“
Logo kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
RUSIJA
„Gasprom“ nije dobio od „Simensa“ dokumenta za turbinu - ugrožen bezbedan rad „Severnog toka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala