- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Pod hitno ćemo razmotriti molbu Mađarske za dodatnom količinom gasa

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova Rusije i Mađarske, Sergej Lavrov i Peter Sijarto
Ministri inostranih poslova Rusije i Mađarske, Sergej Lavrov i Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Mađarska želi da kupi od Rusije dodatnu količinu gasa, a njena molba će biti pod hitno razmotrena, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Danas su naše kolege saopštile da je mađarska vlada zainteresovana za kupovinu dodatne količine gasa ove godine. Ta molba će biti pod hitno razmotrena“, rekao je Lavrov nakon susreta s ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom u Moskvi.
Ruski ministar je ocenio da je razgovor s mađarskim kolegom bio veoma sadržajan i da je protekao u atmosferi poverenja.
Uoči početka razgovora Lavrov je istakao da Mađarska i Rusija povećavaju ekonomsku saradnju, bez obzira na sankcioni pritisak.
„Bez obzira na tešku međunarodnu situaciju, bez obzira na težnju pojedinih partnera da pojačavaju sankcioni pritisak na Rusiju, naša saradnja se nastavlja. Prošle godine smo uspeli da prevladamo pad izazvan pandemijo, da ostvarimo rast robne razmene koji je premašio 25 procenata“, rekao je Lavrov.
Sergej Lavrov je ocenio da je poseta šefa mađarske diplomatije pravovremena i da će doprineti razmatranju važnih regionalnih i međunarodnih pitanja.
Prema njegovim rečima, Rusija i Mađarska se zalažu za unapređivanje partnerstva i za realizaciju velikih projekata u energetskoj i saobraćajnoj sferi.
On je dodao da će mađarskog kolegu informisati o razvoju specijalne operacije u Ukrajini.

„Znam da pažljivo pratite razvoj situacije u Ukrajini, imajući u vidu i interese mađarske nacionalne manjine. Danas smo spremni da vam ispričamo kako vidimo razvoj specijalne vojne operacije i kakve su perspektive rešavanja te ozbiljne krize", istakao je Lavrov.

Uoči početka razgovora s ministrom inostranih poslova Rusije Peter Sijarto je rekao da se Budimpešta nada da će biti povećan obim isporuka ruskog gasa, kao i da joj je cilj da se poveća bezbednost elektrosnabdevanja Mađarske u narednim mesecima.
On je nakon sastanka s ruskim kolegom istakao da je Mađarska preduzela mere za prijem dodatne količine gasa iz pravca juga i interkonektor na granici s Austrijom i Slovačkom.

„Fizička stvarnost ostaje fizička stvarnost. Bez ruskih izvora takva količina dodatnog ruskog gasa u Evropi se prosto ne može kupiti. Zbog toga smo mi u Mađarskoj preduzeli sve neophodne mere kako bismo mogli da primimo dodatne količine gasa preko južnog pravca, kroz interkonektor koji se nalazi na granici sa Slovačkom i Austrijom. To znači da svakodnevno možemo da primimo 20 miliona kubnih metara gasa", rekao je Sijarto.

Poseta Sijarta Moskvi i njegovi razgovori s Lavrovom do poslednjeg trenutka nisu bili najavljivani.
Šef mađarske diplomatije će danas razgovarati i s ruskim vicepremijerima Aleksandrom Novakom i Denisom Manturovom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala