- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Riši Sunak i Liz Tras u finalnoj trci za čelnu poziciju Torijevaca i premijersko mesto

© AP Photo / Stefan RousseauRiši Sunak, bivši ministar i jedan od kandidata za lidera britanske Konzervativne partije i mesto premijera
Riši Sunak, bivši ministar i jedan od kandidata za lidera britanske Konzervativne partije i mesto premijera - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Riši Sunak i Liz Tras ostali su jedini kandidati u trci za lidera britanske Konzervativne partije posle petog kruga glasanja, budući da je iz trke ispala Peni Mordant. Sunak i Tras imaće žustru kampanju pre glasanja šireg partijskog članstva, a pobednik će biti poznat 5. septembra.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U petom i poslednjem krugu glasanja torijevskih poslanika Peni Mordant je osvojila 105 glasova, Liz Tras 113 glasova, a sa 137 glasova Riši Sunak je ponovo na vodećoj poziciji.
Peni Mordant bila je druga u svim prethodnim krugovima glasanja, ali kasni skok Liz Tras koja je dobila 27 glasova za 24 sata koštala ju je mesta na glasačkom listiću, sa samo osam glasova koji ih razdvajaju.
Sada će šire članstvo Konzervativne partije odlučiti o svom sledećem lideru, a rezultat će biti objavljen 5. septembra, prenosi RTS.
Skaj Njuz je najavio da će organizovati TV debatu uživo između Sunaka i Tras u četvrtak, 4. avgusta.
Nakon objavljivanja rezultata ministarka trgovine Peni Mordant je rekla da će „nastaviti naporno da radi“ kako bi se odužila onima koji su je podržali i naglasila da poslanici konzervativaca „sada moraju da rade zajedno na ujedinjenju stranke“.
Ona je takođe čestitala Sunaku i Trasovoj.
Riši Sunak je rekao da će se pozabaviti problemima sa kojima se Velika Britanijasuočava „pošteno i odgovorno“.
Takođe je obećao da će „podržati ljude, razvijati ekonomiju i iskoristiti slobode koje nam daje Bregzit“.
Ali glavna poruka Sunaka članstvu bila je ona kada cela zemlja izađe na izbore.
„Najvažnije je da sam ja osoba koja je u najboljoj poziciji da pobedi Kira Starmera na sledećim parlamentarnim izborima i to je pitanje koje će članovi konzervativaca morati da razmotre“, dodao je Sunak.
U međuvremenu, Liz Tras je rekla da će, ako bude izabrana za lidera Torijevaca, „pokrenuti zemlju od prvog dana".
„Imamo dve godine do verovatnih sledećih opštih izbora i želim da dam prednost ljudima. Želim da obezbedim niže poreze, želim da pomognem porodicama koje se bore, želim da budem sigurna da ćemo osloboditi sav potencijal i talenat širom Britanije“, poručila je ministarka spoljnih poslova.
Zamenica lidera laburista, Angela Rejner, rekla je da se ne plaši da se suoči ni sa jednim od kandidata na sledećim opštim izborima, jer su oni „marionete u vladi Borisa Džonsona“.
Takmičenje za liderstvo pokrenuto je nakon što je Boris Džonson najavio da će napustiti lidersku poziciju u stranci i mesto premijera.
Glasanje će se završiti 2. septembra, a ko god bude proglašen za pobednika 5. septembra očekuje se da će sledećeg dana zameniti Džonsona na mestu premijera.
Oko 160.000 članova imalo je pravo da glasa na prethodnim izborima za rukovodstvo na kojima je aktuelni premijer pobedio Džeremija Hanta, ali se očekuje da će se taj broj povećati.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Zaharova: Izjave Liz Tras o Ukrajini ─ megalomanija drugorazrednog političara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala