- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nagli skok broja obolelih od korone: Oglasio se Batut

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“
 Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“ - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" konstatuje da se u Srbiji tokom poslednje dve nedelje beleži kontinuirani porast broje obolelih od Kovida-19 i to 14 puta, od 273 slučaja zabeležena 13. juna do 3.912 koliko je registrovano 19. jula.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Porast je posebno izražen tokom jula i u manjoj meri je praćen i povećanjem broja obolelih na bolničkom lečenju (88 koliko je zabeleženo 16. juna do 250 koliko je zabeleženo 18. jula), zbog čega Batut preporučuje vakcinisanje onima koji to nisu učinili, a svima preporučuje nošenje maske u zatvorenom prostoru.
Batut navodi i da je rizik od smrtnosti usled Kovida-19 u kontinuiranom padu od novembra 2020. do juna 2022. godine, od kada se održava na nivou od 0,8 procenta, a što se može pripisati vakcinaciji.
Nagli porast o kojem sada izveštava Batut beleži se u Beogradu i na području Zapadne Srbije i Šumadije, u odnosu na Vojvodinu gde se uočava nešto sporiji porast i Istočnu i Južnu Srbiju gde je situacija još relativno mirna sa izuzetkom pojedinih opština, poput Dimitrovgrada, Velike Plane i Bojnika.
U institutu očekuju dalji porast broja obolelih imajući u vidu godišnje odmore i turističke sezone koju karakteriše intenzivnije kretanje stanovništva, pri čemu se u Srbji trenutno registruju omikron varijanta virusa i sve njegove subvarijante.
U poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa, manje je verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege, ocenjuju u Batutu, te očekuju da će epidemiološka situacija u vezi s Kovid-19 u narednom periodu biti nestabilna ukoliko se dosledno ne primenjuju mere prevencije.
Preporučuju zato svim građanima koji nisu vakcinisani da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.
Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboLjenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.
Drugu buster dozu vakcine moguće je primiti ukoliko je od prethodne buster doze prošlo najmanje pet meseci.
Takođe, nezavisno od vakcinalnog statusa, svim građanima se preporučuje nošenje zaštitnih maski i na otvorenom u situacijama okupljanja većeg broja osoba i kada nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a naročito u sredstvima javnog prevoza, u čekaonicama, kancelarijama, liftovima i drugim mestima gde se okuplja veći broj osoba. Preporučuje se pojačano održavanje higijene ruku i respiratorne higijene, a osobe koje imaju povećan rizik od teških formi bolesti posebno treba da izbegavaju mesta gde se stvaraju gužve ili, ukoliko ih posećuju, preporučuje se nošenje zaštitnih maski.
Svim osobama koje imaju simptome infekcije, posebno simptome infekcije disajnih organa (nos, grlo, pluća), preporučuje se da se izoluju u kućnim uslovima i da se jave lekaru u kovid ambulantu.
Kada je u pitanju radna ili životna sredina potrebno je praktikovati redovno čišćenje i omogućiti dobru ventilaciju zatvorenih prostora, provetravanje prirodnim putem gde god je to moguće, a kako su trenutno topli dani, preporučujemo da osobe češće borave na otvorenom i da se okupljanja i druženja organizuju na otvorenim prostorima sa manjim brojem ljudi.
Batut podseća i na mere propisane za posene kategorije, a što podrazumeva obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i zabranu poseta pacijentima u zdravstvenim ustanovama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala