- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Ruski mirovnjaci na putu za Pridnjestrovlje više puta zadržavani u Kišinjevu

© Sputnik / Sergeй KuznecovRuski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Pridnjestrovlju
Ruski mirovnjaci na kontrolnom punktu u Pridnjestrovlju - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Direktor odeljenja Zajednice nezavisnih država ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk izjavio je da su ruski mirovnjaci više puta zadržavani na aerodromu u Kišinjevu, te da Moskva takve postupke smatra neprijateljskim.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ruski oficiri, koji su išli u Pridnjestrovlje da popune ruski kontingent na rotacionoj osnovi, mnogo puta su zadržavani na aerodromu u Kišinjevu bez objašnjenja. Takve postupke smatramo neprijateljskim i uvek na njih reagujemo kako treba“, rekao je diplomata tokom okruglog stola u Savetu federacije.

Po njegovim rečima, mirovna misija u Pridnjestrovlju treba da nastavi sa radom u istom formatu u kome funkcioniše već 30 godina, dok se ne pronađe kompromis između strana u sukobu.
Poliščuk je naglasio da je mirovna misija do sad dokazala svoj uspeh, te da obezbeđuje miran dijalog između Tiraspolja i Kišinjeva u uslovima stagnacije pregovaračkog procesa.
Istovremeno je upozorio da bi demontaža mirovne misije mogla dovesti do direktnog sukoba i izbijanja žarišta napetosti.
Pridnjestrovlje, u kojem su 60 procenata stanovništva Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da na silu reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Granica između Pridnjestrovlja i Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Ruski senator: Ako ruske mirovne snage napuste Pridnjestrovlje - ponovno krvoproliće je neizbežno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala