- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milo unosi nervozu: Zašto DPS ne sme da sruši Dritanovu vladu

© AP Photo / Risto BozovicCrnogorski predsednik Milo Đukanović
Crnogorski predsednik Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je pod pritiskom ambasadora Kvinte odustao od rušenje vlade Dritana Abazovića, iako je Predsjedništvo njegove partije donijelo zaljučak da je uskratilo podršku aktuelnoj vladi, kaže za Sputnjik analitičar Vojin Grubač.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

“Predsjedništvo DPS i Đukanović, donijeli su takvu odluku nakon usvajanja Temeljnog ugovora na Vladi Crne Gore, sada vidimo da je to uradio da bi primirio procrnogorski dio svoje partije, a njegov i Dritanov dogovor da se još uključe pravni eksperti i pogledaju tekst Temeljnog ugovora, samo je kupovina vremena.”, kaže Grubač.

Milo unosi nervozu u politički život

On dodaje da je Đukanović u lošoj političkoj poziciji, što i pokazuju njegovi poslednji potezi.
“Iako je potezima DF-a i SNP-a dobio šansu da se, na neki način vrati njegov DPS na vlast, poslednja hapšenja čelnika sudstva, ljudi iz tajne policije bliskih Đukanoviću, potom usvajanje Temeljnog ugovora, pokazali su da Đukanović nema više institucionalnu moć. Sve to uzrokuje da on u politički život Crne Gore unosi nervozu, da ima problem sa paranojom,” tvrdi Grubač
I poslednji slučaj kada je DPS donio odluku da uskrati podršku vladi Abazovića, ali nije podnio nigđe takvu inicijativu, smatra Grubač, ukazuje da u Crnoj Gori sve političke tokove kontrolišu ambasadori kvinte koji podržavaju vladu Abazovića.
“To je jedna potpuno drugačija situacija nego što smo učili da se događa u demokratijama. U takvoj situaciji vidimo da Đukanović prvo otkaže povjerenje vladi, pa odmah nakon toga se vidi da ne smije da je ruši. Dakle, u Crnoj Gori niko ne smije ništa da uradi na polju politike, a da ne dobije podršku stranih ambasada, to je naša zbilja”, tvrdi Grubač.

Fabrikovane hajke

On ukazuje na konstantno podgrijavanje političkih tenzija od strane medija koji podržavaju Đukanovića, stalno se fabrikuju hajke, sve se pretvara u incident.
“Imali smo pogrešno tumačenje izgovorenih riječi Abazovića u Srebrenici, mediji bliski Đukanoviću su od toga hajku napravili, pa onda slijedi hajka oko najave okupljanja i proslave Dana državnosti u Nikšiću, pa onda izvještavanje sa incidenata u Nikšiću kada su takozvane komite napale kordon policije i sukobile sa sa policijom, ti mediji su odmah osudili ponašanje policije. Mi u Nikšiću nijesmo imali to da su se sukobile dvije politički suprostavljene grupe, srećom, već takozvani komite sa policijom. Onda konstanta pričao o nekakvim četnicima, koja se pogotovo potencira kada Tužilaštvo hapsi čelnike sudstva, zaposlene u tajnoj policiji Crne Gore... Ta hapšenja su teža za Đukanovića nego Temeljni ugovor. Zbog svega toga Milo unosi nervozu u politički život Crne Gore i za njega se može reći da je sada lažni predsjednik, jer ga sigurno ne podržava preko 50 odsto građana u Crnoj Gori. Svjestan svoje pozicije on preko svojih medija konstatntno podiže do maksimuma političke tenzije u Crnoj Gori”, ističe naš sagovornik.
Grubač ukazuje da, srećom, državna sila nije više u Đukanovićevim rukama i da on više nije toliko moćan. On je mišljenja da je zato Đukanović postao ključni faktor destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori.
“Treba reći da sada Dritan Abazović ispunjava sve zadatke koje mu daju ambasadori Kvinte i zato im je on idealan čovjek. On je prvo stvorio ekspertsku vladu, pa sada ovu vladu u kojoj nijesu ni DPS ni DF, a oni moraju da ga podržavaju. Abazović je odan onome što su politički ciljevi i interesi zapadnih zemalja. Jasan je u osudi Rusije kada je u pitanju kriza u Ukrajini, odnos prema Srebrenici, Kosovu, potpuno posvećen evroatlanskim integracijama Crne Gore i isunjava sve zahtjeve na tom planu. Oni i da žele ne mogu sada naći kompleksniju ličnost koja će ispunjavati sve to, tako da je jasno što podržavaju njegovu vladu i mislim da će on biit mandatar još dvije i po godine.”, zaključuje Grubač.
Naš sagovornik kaže da ne zna kada bi mogli biti održani izbori u Crnoj Gori, ali da su izbori u Podgorici, važniji od parlamentarnih, u to je siguran.
“Ako DPS izgubi izbore u Podgorici, to je kraj Đukanovića, jer će se njegovoj partiji tada oduzeti ogromni resursi, čak i medijski, zato Đukanović i pokazuje nervozu, jer je svjestan koliko su podgorički izbori važni za budućnost njegove partije i njega samog. Nijesu slučajni ni, nekad nekontrolisani napadi Đukanovića na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, jer je čitav njegov pad počeo kada je želio da se obračuna sa crkvom.”, zaključuje Grubač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala