- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska centralna banka podigla kamatne stope kako bi se izborila sa inflacijom

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDZgrada Evropske centralne banke
Zgrada Evropske centralne banke - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Evropska centralna banka (ECB) je u četvrtak podigla kamatne stope više nego što se očekivalo, potvrđujući da zabrinutost u vezi sa inflacijom sada nadmašuje razmatranja o rastu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

ECB je podigla referentnu kamatnu stopu na depozite za 50 baznih poena, prekršivši sopstvene smernice za pomeranje od 25 baznih poena i tako se pridružila kolegama na globalnom nivou u povećanju troškova zaduživanja. To je bilo prvo povećanje stope ECB u poslednjih 11 godina, prenosi Rojters.
Završavajući osmogodišnji eksperiment sa negativnim kamatnim stopama, ECB je takođe povećala svoju glavnu stopu refinansiranja na 0,50% i najavila dalja povećanja kamatnih stopa verovatno već na sledećem sastanku 8. septembra.
„Dalja normalizacija kamatnih stopa biće odgovarajuća“, saopštila je ECB.
„Današnje uvođenje izlaska iz negativnih kamatnih stopa omogućava Upravnom savetu da pređe na pristup odlukama o kamatnim stopama od sastanka do sastanka“, navodi se u saopštenju ECB.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala