- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU zabranila uvoz ruskog zlata; ublažene sankcije protiv ruskog avio-sektora

© Sputnik / Aleksej Vitvicki / Uđi u bazu fotografijaAntiruske sankcije EU
Antiruske sankcije EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Evropska unija odobrila je novi, sedmi paket sankcija Rusiji koji podrazumeva zabranu uvoza ruskog zlata, uključujući i nakit, navodi se u saopštenju na sajtu EU. Istovremeno, ublažene su koje se tiču ruskog avio-sektora, proizvodnje đubriva, pšenice i lekova, kao i transporta nafte u treće zemlje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Tehnička pomoć Rusiji za avio-robu i tehnologiju će biti dozvoljena u onoj meri, u kojoj je neophodno da se osigura rad na uspostavljanju tehničkih industrijskih standarda Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju", navedeno je u saopštenju.
Na sajtu EU je objavljeno da nove sankcije imaju za cilj proširenje aktuelnih ekonomskih ograničenja, njihovo unapređeno sprovođenje, kao i povećanu efikasnost.
Prema saopštenju, novim sankcijama EU biće proširen spisak proizvoda koje Rusija može da koristi za jačanje vojnog i tehnološkog potencijala.
„Paket sankcija takođe proširuje spisak kontrolisane robe, koja može doprineti jačanju vojnog i tehnološkog potencijala Rusije ili razvoju njenog bezbednosnog i odbrambenog sektora, čime se pojačava kontrola izvoza robe dvostruke namene i naprednih tehnologija“, navodi se u saopštenju.
Objavljeno je i da je EU u cilju sprečavanja bilo kakvih negativnih posledica po prehrambenu i energetsku bezbednost u svetu, iz sankcija izuzela poslovanje s brojnim ruskim državnim preduzećima u oblasti poljoprivrednih proizvoda, kao i transport nafte trećim zemljama.
„Nikakve mere usvojene danas ili ranije (protiv Rusije) ni na koji način nisu usmerene na trgovinu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, uključujući pšenicu i đubriva, između trećih zemalja i Rusije“, navodi se u dokumentu.
Sankcijama takođe nije zabranjena kupovina lekova ili medicinskih proizvoda iz Rusije trećim zemljama niti njihovim građanima koji žive izvan EU.
Nova ograničenja uključuju i zabranu koja se odnosi na kupovinu, izvoz ili direktnu ili indirektnu prodaju zlata, ukoliko potiče iz Rusije i ako je bilo izvezeno iz Rusije u EU ili bilo koju treću zemlju nakon toga. Precizirano je da se zabrana takođe odnosi i na nakit.
„Mi, faktički zabranjujemo Rusiji izvoz najvrednijeg što ima posle energenata – ruskog zlata“, istakao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
Prema navodima, sankcije predviđaju zamrzavanje imovine, kao i zabranu putovanja u zemlje EU.

Borelj je, takođe, naglasio da su u sankcioni spisak EU uključeni ruska banka Sberbanka, ruski moto-klub „Noćni vukovi“, kao i vojni zvaničnici i glumci.

Pored toga, na spisku su se našli i brojne sirijske vojne i organizacije povezane sa učešćem u specijalnoj operaciji Rusije.
Spiskom je ukupno obuhvaćeno deset lica i dve organizacije.
Vojni komandanti su, prema saopštenju, optuženi za „regrutovanje“ boraca zarad učešća u vojnim dejstvima u Ukrajini. Pod sankcijama su takođe privatne kompanije za obezbeđenje„ ISIS Hunters“i „Sanad Protection and Security Services“, kao i njihovo rukovodstvo, koji se takođe optužuju za isto.
Kako je najavljeno, sankcije stupaju na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu EU, što se očekuje ubrzo.
Prethodno je na sajtu britanske vlade objavljeno da je Velika Britanija uvela sankcije na uvoz zlata iz Rusije, a uvešće i zabranu uvoza uglja i nafte.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Peskov o posledicama sankcija po Evropljane: Sami su odabrali ovakvu stvarnost i sled događaja
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Peskov: Nema nikakvog pritiska i ucene Rusije u oblasti gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala