- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: U Izraelu se veoma dobro zna za Republiku Srpsku i njenu ulogu

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSrpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Izraelu predstavio situciju u BiH i poziciju Republike Srpske, navodeći da se u ovoj zemlji veoma dobro zna za Srpsku i njenu ulogu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pogotovo se u Izraelu zna za našu ulogu kada je BiH pre deset godina ostala neutralna pri glasanju o priznanju Palestine u UN“, rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.
Dodik je posetu Izraelu ocenio veoma uspešnom, ističući da su izraelski zvaničnici pokazali razumevanje za situaciju u BiH.
„Rekao sam da je BiH u pat poziciji, da međunarodna intervencija koja je bila u prošlosti nije uspela, da imamo lažnog čoveka koji se predstavlja kao visoki predstavnik i koji čak interveniše u pravosuđu. Rekao sam i da imamo sudije u Ustavnom sudu BiH koji su stranci i to oni sa kojima srpski narod u kontinuitetu na gaji baš neka velika prijateljstva, da su to sudije iz Albanije, Nemačke“, naveo je on.
Govoreći o priznanju organizacije Prijatelji ciona za doprinos i podršku Izraelu i jevrejskom narodu, Dodik je istakao da je ovo priznanje veoma značajno jer mu je dodeljeno kao predstavniku Republike Srpske i srpskog naroda, što ukazuje na prijateljske veze dva naroda i posvećenost Izraela saradnji sa prijateljima.
Naveo je da će krajem godine biti upriličena promocija odlikovanja u Izraelu, te da bi na ceremoniju kojoj će prisustvovati trebalo da dođe i bivši američki predsednik Donald Tramp, takođe dobitnik ovog visokog priznanja.
Dodik je podsetio i na značaj Ordena Jerusalemske patrijaršije koji mu je uručio patrijarh jerusalemski Teofil Treći, dodajući da će Republika Srpska donirati određena sredstva Patrijaršiji.
On je istakao da Izrael ne dozvoljava da nestane sećanje na stradanje Jevreja, odnosno da su i država i narod posvećeni očuvanju kulture sećanja.
„Mi Srbi smo najstradalniji narod, ali nikada nismo uspeli da napravimo ono što Jevreji imaju - Jad Vašem“, rekao je Dodik koji je u okviru posete Izraelu obišao i Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka.
Dodik posetio Zid plača - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
REGION
Dodik posetio Zid plača: Srbi i Jevreji dele stradalničku prošlost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala