Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Skoro 3.000 požara na otvorenom u junu i julu: Sektor za vanredne situacije apeluje na građane

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPožar
Požar - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je danas na sve građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima i ne lože vatru u šumi i po obodima šuma zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote i da nanese velike materijalne štete.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Podsećaju da su samo u toku juna i jula evidentirana 4.982 vanredna događaja, od kojih je bilo 3.836 požara, od čega 2.884 na otvorenom.
Iz Sektora su ukazali da se očekuje duži sušni period sa visokim temperaturama koji pogoduje nastanku požara i njegovom brzom širenju na otvorenom.
Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje trave, niskog rastinja, smeća i ostatka useva na otvorenom, a za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.
Zakonom je, kako dodaju zabranjeno loženje vatre u šum i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite.
Za nepoštovanje te odredbe zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.
Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti pojačan nadžora i obilaske terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, u cilju smanjenja broja požara i povećanja bezbednosti građana, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala