- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otisci dinosaurusa, koji je bio veliki kao tri autobusa, pronađeni u kineskom restoranu /foto/

CC0 / Pixabay / Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
U jugozapadnoj Kini u bašti restorana otkriveni su otisci stopala dinosaurusa koji su po procenama stručnjaka stari oko 100 miliona godina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Lokalitet je otkriven zahvaljujući čoveku po imenu Ou Hongtao, koji je večerao u restoranu „Yuanyi Senlin“. Restoran se nalazi u gradu Lešan koji je poznat po svom divovskom Budi Lešan, najvećoj i najvišoj kamenoj statui Bude u svetu.
„Otisci pripadaju sauropodu, vrsti četvoronožnih dinosaurusa biljojeda koji su živeli tokom perioda rane krede", istakao je Lida Ksing, paleontolog i vanredni profesor na Kineskom univerzitetu za geonauke, paleontolog i naučnopopularni pisac.
Ksingov tim potvrdio je otkriće koristeći 3D skener.
Sauropodi su poznati po dugim vratovima i repovima i bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Od njihove težine i veličine koja je ravna veličini tri autobusa, tlo je podrhtavalo.
Pretpostavlja se da su dva pronađena otiska sauropoda pripadala jedinkama čiji su vratovi bili dugi oko osam metara.
Iako je mnogo fosila dinosaurusa iz jure otkriveno u Sečuanu, pronađeno je mnogo manje fosila iz krede. Upravo u ovom periodu dinosaurusi su zaista „procvetali".
„Fosile je teško pronaći i uočiti u gradskim sredinama jer su skriveni ispod građevina. Tokom gradnje oni često budu uništeni u kratkom vremenskom roku", rekao je Lida Ksing.
Tokom nekoliko decenija u kojima se Kina brzo razvijala, teško je realizovati paleontološka proučavanja praistorijskog života pomoću fosilnih tragova.
Lokalitet na kome su pronađene stope dinosaurusa ranije je bio prostor na kome se nalazila farma, pa su otisci bili prekriveni slojevima prašine i peska. To ih je zaštitilo od erozije i uticaja atmosferilija, preneo je RTS. Pre godinu dana prostor je očišćen da bi se otvorio restoran, jer se vlasniku dopao prirodni ambijent i kamene neravnine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala