- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački gasni operater: Sutra očekujemo obnavljanje isporuka „Severnim tokom“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Isporuke gasa gasovodom „Severni tok“ mogu biti obnovljene 21. jula nakon rutinskih radova, navodi se u preliminarnim informacijama nemačkog operatera gasovoda „Gaskade“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Gaskade“ održava stanicu u Ljubminu blizu nemačkog grada Grajfsvald, gde se nalazi izlazna tačka gasovoda „Severni tok“.
Operater gasovoda Opal kompanija "OPAL Gastransport", koji je jedan od krakova Severnog toka, saopštio je da će ruski gasovod raditi samo sa 40 odsto kapaciteta, kao što je to bilo i pre remonta.
„Severni tok“ se sada nalazi u fazi remonta i tokom sutrašnjeg dana se očekuje završetak radova. Tokom remonta su testirane mehaničke komponente i automatizovani sistemi, izvestio je operater gasovoda „Nord Strim AG“.
Kompanija „Simens“ je objavila da je spremna da održava i druge turbine za isporuku gasa „Severnim tokom“ u slučaju da dobije takve zahteve.
„U normalnim okolnostima je tehnički remont obična stvar. Ako se bude pojavio politički zahtev i prilika u okviru sankcionog režima, mi ćemo vršiti održavanje turbina prema visokim standardima ako se od nas to traži“, izjavili su u kompaniji.
„Gasprom” je sredinom juna smanjio isporuke gasa „Severnim tokom” za oko 60 odsto. Kompanija je saopštila da se gasovodom može isporučivati samo 67 miliona kubnih metara gasa, od planiranih 167 miliona, objašnjavajući to kašnjenjima u radu nemačkog „Simensa", koji zbog kanadskih sankcija Rusiji ne može da vrati gasne turbine za kompresorsku stanicu „Portova" iz kanadskog pogona iz remonta, kao i zbog otkrivenih tehničkih kvarova motora.
Isporuke drugim putem – tranzitom preko ukrajinske teritorije – očekuje se na nivou prethodnih dana, pokazuju podaci operatera ukrajinskog gasno-transportnog sistema. Zahtev za isporuke gasa kroz stanicu „Sudža" 11. jul iznosi 41 milion kubnih metara. Isporuke preko Ukrajine održavaju se na ovom nivou od kraja maja.
U Evropi vlada strah da „Gasprom” i nakon završetka radova neće nastaviti isporuke. Ruska strana je više puta naglašavala da je smanjenje isporuka „Severnim tokom" isključivo posledica sankcija, zbog čega su se i pojavili problemi sa popravkom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da „Gasprom” ispunjava i namerava da ispuni sve svoje obaveze.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
RUSIJA
Obustavljen rad "Severnog toka"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala